IN ACEST ARTICOL:
Dacă este aleasă în funcție de câteva reguli simple, canapeaua poate transforma o sufragerie banală în una cu adevărat deosebită.

Dacă plănuiți să vă reamenajați livingul în totalitate sau pur și simplu simțiți nevoia unei schimbări pentru a da camerei o nouă înfățisare, puteți începe cu achiziționarea unei noi canapele. Aflată de cele mai multe ori în centrul livingului, canapeaua reprezintă piesa de rezistență - vedeta - încăperii și, dacă este aleasă în funcție de câteva reguli simple, poate transforma o sufragerie banală în una cu adevărat deosebită.

Pentru unii redecorarea spațiului poate fi o activitate stresantă și obositoare, și dacă ar putea ar vrea ca cineva să facă asta în locul lor. Evident, Internetul este o resursă inepuizabilă de idei, care vă poate scurta alegerea. Vă puteți informa despre tendințele actuale în designul interior, care cu siguranță vor reuși să vă surprindă. Veți putea să regândiți o nouă imagine pentru living și să vă faceți un wishlist cu modele de canapele. După aceea, eventual, pentru și mai multă ușurință puteți comanda online o canapea pe acaju.ro.

Culorile acestui an sunt puternice, îndrăznețe și te vor binedispune indiferent de combinațiile pe care alegi să le faci. Culoarea vedetă a acestui an este ultra violet, însa asta nu este tot: verdele electrizant, albastrul metalic, galben, negru, roșu și roz aprins și multe alte tonuri și pasteluri care se desprind din acestea, se regăsesc în tendințele pentru amenajările interioare ale anului 2018.

Designul inovator și culorile îndrăznețe pot pune în valoare livingul tău și să creeze un ambient plăcut și modern. Alegerea unor combinații de culori care să reflecte personalitatea proprietarului, este întotdeauna o adevărată provocare. Iar alegerea unor culori îndrăznețe pentru canapea, poate schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine.

Cum alegem corect culorile pentru canapeaua cea nouă

Fiecare dintre noi are un spectru personal al culorilor preferate și al culorilor considerate nepotrivite. Culorile din cameră ne pot influența starea de spirit, comportamentul și gândurile. În afara criteriilor estetice, de modă sau personalitate în alegerea culorilor, ar trebui să ținem seama de:

Cea mai importantă regulă a culorilor în designul interior se referă la „proporția de aur”, potrivit căreia trebuie să te concentrezi pe trei culori, pe care să le folosești în proporțiile 60/30/10. Aplicată corect vă va da răspunsul la întrebările de genul: cum să zugrăvesc pereții? în ce nuanță să fie canapeaua sau ce esență de parchet să aleg? În acest fel, culorile vor fi corect echilibrate și puse în valoare în același timp. Într-o schemă simplă, pereții ar reprezenta 60% din cameră, 30% tapițeria, iar restul de 10% din cameră ar reprezenta accente precum aranjamente florale, vase decorative, etc.

Culorile arată diferit în lumina naturală și în lumina artificială. De aceea, dacă aveți camere cu ferestre mari și multă lumină naturală, puteți alege culori mai tari și mobila sau accesoriile în culori mai închise. Pentru camerele mici și întunecoase e bine să alegeți nuanțe deschise, care să dea impresia de spațiu.

Nuanțele tari dau un aer mai sofisticat și mai intim încăperilor, pe când cele deschise, dau un aer vesel și proaspăt. E bine să combini culorile într-un mod plăcut, dar ține cont mai ales de personalitatea ta când alegi.

Alăturarea culorilor „la modă” nu este întotdeauna fericită, de aceea pentru situațiile în care culoarea aleasă ajunge să fie copleșitoare, ar trebui să o temperați cu orice culoare adiacentă, de același nivel în diagrama culorilor. Pentru a obține o schemă coloristică armonioasă, se recomandă să folosiți culori din aceeași familie de culori și în proporții corecte, întâi de toate trebuie identificată culoarea principală, apoi cea secundară și apoi cea care va fi folosită pentru accente de culoare.

Limbajul culorilor

Dacă vrei să te alegi cu o canapea rezistentă, durabilă, confortabilă și frumoasă, care să se integreze firesc în decorul livingului tău, ar trebui să acorzi importanță culorii și designului acesteia.

Pentru o încăpere amenajată în stil clasic caută un model elegant, cu forme rotunjite, în nuanțe de crem, bej sau maro sau cu un plăcut imprimeu floral, iar pentru o camera decorată în stil minimalist modern alege un model cu design în linii și unghiuri drepte, cu elemente (picioare, brațe) din oțel cromat. Un decor minimalist poate îmbrățișa atât o canapea albă, cât și una neagră sau îmbrăcată în tapițerie în culori tari: roșu, indigo, galben, portocaliu, verde etc  

A decora în culori îndrăznețe este o soluție pentru stilul contemporan. Prin culori îndrăznețe înțelegem culorile tari, dense, intense, dintr-o paletă cromatică mai puțin folosită în amenajările interioare. Contrar unei idei preconcepute culorile îndrăznețe, tari, nu fac o cameră să pară mai mică, ba chiar din contra. Tonurile închise dau adâncime, crează volume noi optic și dau impresia de spațiu la fel cum o fac și culorile deschise, uneori chiar mai bine decât acestea.

1. Oranj auriu -  Cea mai caldă culoare a spectrului, oranjul auriu este familiar, benefic, energizant, pozitiv și expresiv, crează o senzație plăcută și familiară. Canapelele portocalii se integrează perfect stilului modern.

2. Verde - Cea mai bună opţiune dintre toate culorile pentru living este verdele, culoare odihnitoare pentru ochi şi care poate reîmprospăta gândirea, iar o canapea verde este wow in orice living.

3. Roșu - Altă culoare potrivită este nuanţa bogată de roşu, deoarece ajută la creşterea nivelului de energie şi ajută la stimularea conversaţiei. O canapea din piele roșie poate deveni vedetă de necontestat într-un decor clasic dar și modern.

4. Galben - O culoare dinamică care exprimă căldură, satisfacție, admirație, veselie, bună dispoziție. Sporește puterea de concentrare și predispune la comunicativitate.

5. Ultra Violet - Pentru cei ce caută un decor mai extravagant, ultra violet este alegerea înțeleaptă pentru spații precum livingul sau diningul. O canapea este piesa de mobilier ce îți poate scoate din banal camera în care este pusă, iar dacă mai este și tapițată într-o culoare puternică, ultra violet, atunci cu siguranță reprezintă alegerea ideală.

Combinații cromatice îndrăznețe

Cheia decorării cu o singură culoare care să se regăsească atât pe pereți cât și pe piesele de mobilier, este de a utiliza diferite nuanțe ale aceleiași culori. De exemplu, dacă într-un living zugrăveala este verde deschis, canapelele ar trebui să fie verde închis, iar decorațiunile verde smarald.

Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. Designerii de interior recomandă ca proporţiile culorilor complementare să fie 80/15/5. Cel mai mic procent îl ocupă culoarea cea mai intensă, aceasta fiind folosită doar ca accent. Celelalte două, cu o prezenţă mai mare, nu trebuie să fie foarte intense sau aprinse.

Portocaliu și albastru este o combinație veselă, favorita designerilor. Un perete tapetat este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea modernă pentru a crea un impact maxim. Canapeaua poate fi portocalie și tapetul albastru sau invers. Folosiți un covor sau o perdea într-o nuanță analogă pentru un finisaj elegant.

Galben și violet, cu condiția să le păstrezi departe de nuanțele primare, vor compune o cameră de zi dramatică și vibrantă. În nuanțe mai pastelate cum ar fi lavanda și galbenul deschis, sunt un adevărat deliciu vizual și sunt perfecte pentru un living minimalist, cu o canapea într-un stil retro care impresionează cu eleganța atemporală.

Când te gândești la roșu și verde încearcă întotdeauna să descoperi tonurile pe care natura ni le pune la dispoziţie și caută soluția în care roșul strălucește fără a fi obositor. O canapea roșie se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă verde închis și un perete de un verde stins.

Culorile complementare se pot combina cu toate tonurile de gri, care vor crea un echilibru cromatic rafinat.

Preferința către culorile tari, aprinse, de tip neon: galben, roșu, albastru alături de negru, este o tendința legată de necesitatea schimbării și a rebeliunii oamenilor, care vor să schimbe sisteme, care vor o altfel de viață.

Persoanele creative și sociale, cărora le place să-și asume riscuri, vor fi atrase de nuanțe tari, gen albastru-violet, roșu și verde lime. Acestea sunt ideale, pentru a scoate în evidență piesele de mobilier dintr-o cameră.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri