Prosopul de baie perfect ar trebui să fie moale și în același timp rezistent, suficient de absorbant, nici prea mic, dar nici prea mare pentru menirea lui și, în plus, n-ar strica să aibă o culoare care să se armonizeze cu schema cromatică a băii tale. Cum vei reuși să respecți toate aceste criterii atunci când cumperi prosoape de baie? Foarte ușor, dacă urmezi sfaturile de mai jos:
Alege mărimea potrivită
Prosoapele de baie vin în diferite dimensiuni, în funcție de destinație.
Astfel, prosoapele pentru mâini sunt cele mai folosite pentru uscarea mâinilor, a feței sau chiar pentru a șterge stropii de apă de pe marginea chiuvetei. Cele mai mici prosoape pentru mâini au aproximativ 60 x 40 cm, iar cele mai mari ajung până la 90 x 50 cm. Unele au o formă circulară și se pot agăța de cârlige, servind astfel și unui scop decorativ.
Prosoapele pentru corp sunt mai mari decât cele pentru mâini, dar și acestea se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni. Pe cele mai mici, de aproximativ 100 x 50 cm, le poți folosi pentru a-ți usca părul, iar cele de aproximativ 150 x 90 cm sunt ideale pentru a le înfășura în jurul corpului. Chiar și câțiva centimetri în plus fac diferența atunci când trebuie să te usuci după duș sau baie, așa că e bine să acorzi atenție specificărilor referitoare la dimensiunile produsului înainte să-l achiziționezi.
Sursa foto: Vivre.ro
Prosoapele pentru picioare se așază pe podea, în fața căzii sau a cabinei de duș, pentru a absorbi apa în absența covorașului de baie. Nu sunt antiderapante, dar au avantajul că pot fi spălate foarte ușor în mașina de spălat. Poți alege un singur prosop pentru picioare, dacă are o dimensiune de aproximativ 130 x 70 cm, sau două mai mici, pe care le poți așeza unul lângă altul.
Prosoapele de plajă trebuie să fie suficient de mari pentru a acoperi șezlongul sau pentru a putea sta pe el direct pe nisip. O dimensiune de 150 x 70 cm rezolvă de obicei micile probleme legate de confort atunci când mergi la plajă.
Nu ignora densitatea
Densitatea prosoapelor de baie se măsoară în grame per metru pătrat (g/mp) și variază, de obicei, între 300 și 900, valoarea mai mică fiind cea a unui prosop subțire și ușor, iar cea mare a unui prosop foarte dens și greu.
Pentru utilizarea la sală, un prosop cu densitatea de maxim 400 g/mp este ideal, pentru că se usucă mai repede. Densitatea medie (400-600 g/mp) a unui prosop de baie este adecvată folosirii zilnice, iar dacă depășește 600 g/mp înseamnă că vorbim despre un prosop extrem de absorbant, pufos și plăcut la atingere, dar care se va usca într-un timp mai îndelungat.
Ai grijă la material
Chiar dacă prosoapele realizate din materiale sintetice sunt mai ieftine, asta nu înseamnă că te vor satisface prea mult timp. După baie, meriți să te răsfeți folosind texturi delicate care miros plăcut, așa că mai bine optezi pentru prosoapele de baie din bumbac 100%. Trebuie să știi că există mai multe tipuri de bumbac, fiecare cu anumite caracteristici. Printre cele mai populare se numără bumbacul egiptean, bumbacul turcesc și bumbacul pima.
Fiecare dintre aceste materiale este recunoscut pentru buna capacitate de absorbție și pentru textura delicată, dar există câteva caracteristici specifice: bumbacul egiptean îți dă o senzație de lux datorită fibrelor foarte lungi, cel turcesc devine mai moale după fiecare spălare, iar bumbacul pima este mai rezistent.
Odată ce ai pus la punct detaliile legate de dimensiune, densitate și material, e momentul să decizi dacă vei opta pentru prosoapele albe, varianta clasică și potrivită oricărui stil de amenajare a băii, sau dacă vei adăuga un strop de culoare încăperii cu ajutorul unor prosoape în nuanțe intense. Analizează avantajele și dezavantajele fiecărui scenariu (prosoapele albe se pătează mai ușor și pot părea plictisitoare, pe când cele în nuanțe puternice te ajută să modifici decorul băii fără cheltuieli mari, dar se pot decolora în timp), apoi oprește-te asupra variantei potrivite pentru tine.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural