Hainele albe sunt, poate, cel mai dificil de intretinut. Daca atunci cand le cumperi au un aspect imaculat, dupa cateva purtari si spalari isi pierd stralucirea si capata un aspect galbui. Chiar si hainele spalate, calcate si depozitate in dulap pentru o perioada mai lunga de timp au tendinta sa se ingalbeneasca, din cauza unor reactii chimice care au loc la nivelul tesaturii.
Pe langa ingalbenirea inevitabila a hainelor noastre albe, unele greseli pe care le facem atunci cand le spalam sau le calcam poate grabi procesul sau il poate face ireversibil. Iata care sunt principalele cauze ale ingalbenirii hainelor si cum le poti evita:
Spalare insuficienta si cantitatea mica de detergent
Atunci cand alegi un ciclu prea scurt de spalare sau cand nu folosesti o cantitate suficient de mare de detergent pentru rufele puse in masina, reziduurile de murdarie se impregneaza in fibrele tesaturilor. Ulterior, dupa uscare si depozitare in dulap, aceste reziduuri se descompun, lasand pe material urme sau pete.
O masina de spalat veche
Masinile de spalat care nu mai sunt la fel de performante ca la inceput si pe care s-au acumulat depuneri de calcar pot ingalbeni si chiar deteriora hainele in timp, pe masura ce le speli de mai multe ori. Unele dintre electrocasnicele moderne, precum aceasta masina de spalat de la Badabum.ro, au functii speciale, inclusiv pentru spalarea materialelor mai delicate sau a hainelor albe, astfel incat sa iti poti pastra rufele ca noi mai mult timp.
Inalbitorul folosit in exces
In mod paradoxal, utilizarea unei cantitati prea mari de inalbitor poate duce la ingalbenirea hainelor. Aceasta substanta chimica este, de fapt, un dezinfectant foarte puternic, care actioneaza agresiv asupra tesaturii, slabind-o. Atunci cand folosesti inalbitor la fiecare spalare, materialul se deterioreaza si devine mai predispus la patare sau ingalbenire. Specialistii recomanda sa folosesti putin otet distilat in ciclul de clatire al masinii tale de spalat pentru a neutraliza efectul inalbitorului si a preveni ingalbenirea tesaturilor.
Clatirea insuficienta
Majoritatea hainelor spalate in masina sunt clatite cu apa rece, ceea ce inseamna ca spuma detergentului se impregneaza in material, creand o pelicula insesizabila pe suprafata hainelor. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care hainele se ingalbenesc in dulap.
Hainele sunt vopsite in alb
Unii producatori vopsesc materialele albe cu vopsea alba, pentru a scoate culoarea in evidenta si a-i oferi acea stralucire care te face adeseori sa cumperi o haina. Dupa un timp insa, agentii folositi la vopsire incep sa se descompuna, iar acest lucru are drept rezultat formarea unei pelicule de culore galbuie pe hainele tale. Poate fi destul de dificil sa mai redai culoarea initiala unei haine vopsite in alb, care si-a pierdut stralucirea, insa poti incerca un tratament de albire pentru masina ta de spalat, care sa reimprospateze culoarea.
Spalarea alaturi de haine colorate
Poate cea mai mare greseala pe care o poti face atunci cand speli hainele albe este sa le amesteci cu cele colorate, chiar si cu cele care au trecut prin spalari repetate si din care culoarea nu mai curge. Rezuma-te la a pune in cuva masinii de spalat doar hainele de culoare alba, astfel incat in tesatura sa nu se imprime culoarea altor rufe. Spala separat lenjeria si sosetele, chiar daca acestea sunt tot albe, pentru a preveni acumularea de murdarie care sa intre in profunzimea tesaturii.
Sursă foto: Shutterstock /Copyright: sirtravelalot
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară