IN ACEST ARTICOL:
Dacă vrei să instalezi un tavan fals, află că nimic nu e mai ușor - citește mini-ghidul de mai jos și vei reuși să faci o treabă de excepție!

Printre cele mai populare soluții de acoperire a plafonului unei încăperi, plăcile de tavan fals sunt extrem de ușor de instalat și asigură un aspect îngrijit. Tavanul suspendat oferă mai multe avantaje față de clasicul gips-carton, printre care eficiența din punctul de vedere al costurilor și permiterea accesului facil la țevi sau cabluri. Dacă vrei să instalezi un tavan fals, află că nimic nu e mai ușor - citește mini-ghidul de mai jos și vei reuși să faci o treabă de excepție!

Unelte necesare:

  • creion și ruletă pentru măsurători
  • nivelă cu bulă de aer (boloboc) pentru trasarea liniilor drepte
  • ciocan pentru securizarea diblurilor în perete
  • cutter pentru redimensionarea plăcilor de tavan ce vor fi folosite pe laturile camerei
  • mănuși de protecție
  • scară pentru acces facil la plafon

Stabilește un perimetru

Primul pas în montarea tavanului fals este determinarea înălțimii maxime a noului plafon suspendat. Măsoară pe perete o distanță de aproximativ 10 centimetri de la tavan, din 15 în 15 centimetri. Unește, apoi, aceste marcaje, trăgând cu ajutorul unui creion și al nivelei cu bulă de aer o linie continuă, de-a lungul tuturor pereților camerei.

Securizează profilul L

Localizează găurile pentru dibluri din profilul de exterior (în formă de L) și stabilizează cu grijă aceste tije de-a lungul pereților, astfel încât partea superioară a matriței să se alinieze cu linia trasată anterior. Acordă o atenție sporită colțurilor, pentru că va fi nevoie să tai profilurile pentru ca acestea să se poată uni fără cusur.

Adaugă pe tavan tije de suport pentru profilele T

Instalează tije de suport pe toată suprafața tavanului, de care vei securiza profilele perpendiculare, ce vor forma grila de instalare pentru plăcile de tavan fals. Ține cont de dimensiunea plăcilor și marchează distanțele la care aceste tije de suport trebuie instalate.

Adaugă profilele T

După formarea perimetrului și instalarea tijelor de suport, montează șinele principale perpendiculare (în formă de T) pe profilele de perimetru, la distanțe egale de dimensiunea plăcilor de tavan. Acum, trucul este să realizezi grila astfel încât plafonul să pară simetric. Majoritatea camerelor vor găzdui un număr de panouri de dimensiuni complete, plus un decalaj de margine care va necesita panouri parțiale (pe care le poți redimensiona cu ajutorul unui cutter).

Introdu plăcile de tavan în grila creată

Ultimul pas este instalarea propriu-zisă a plăcilor de tavan fals, care este incredibil de facilă - tot ce trebuie să faci este să înclini ușor placa, pentru a putea încăpea în perimetrul creat de structură, și să o nivelezi, pentru a se așeza pe marginile profilelor. Începe din centrul camerei și continuă până ai acoperit întregul plafon.

Iată cât de ușor este să instalezi tavan fals la tine acasă, fără ajutorul unui specialist. Acum ești gata de acest proiect! Nu uita că pe primul loc este siguranța ta, așa că folosește un echipament adecvat acestui tip de lucrare și concentrează-te pe fiecare mișcare în parte! Spor la treabă!

Photo by Pixabay from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri