IN ACEST ARTICOL:
Depinde de fiecare dintre noi şi de alegerile noastre să ne transformăm locuinţele în spaţii cât mai confortabile şi cât mai plăcute, atât pentru odihnă, cât şi pentru activităţile profesionale.

În această perioadă în care ne petrecem atât de mult timp acasă, atmosfera din locuinţa noastră poate deveni un factor de stres sau, dimpotrivă, de relaxare. Chiar şi cei pentru care casa era doar un fel de depozit pentru lucrurile personale şi un spaţiu destinat somnului şi activităţilor legate de igienă, acum, când locuinţele noastre au devenit şi birouri şi restaurante şi centre de divertisment, ambianţa din jur este mai importantă ca niciodată. 

Depinde de fiecare dintre noi şi de alegerile noastre să ne transformăm locuinţele în spaţii cât mai confortabile şi cât mai plăcute, atât pentru odihnă, cât şi pentru activităţile profesionale.

Dacă nu eşti mulţumită de felul în care arată în prezent casa ta, îţi propunem câteva soluţii care te vor ajuta să schimbi atmosfera astfel încât să te simţi cât mai bine în fiecare zi. Fără să faci investiţii prea mari, poţi schimba ambianţa casei tale, prin schimbări mici, dar semnificative:

1. Fă o curăţenie profundă

Photo by Dan Gold on Unsplash

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a crea o ambianţă plăcută în locuinţa ta este să scapi de cât mai multe dintre lucrurile inutile care îţi aglomerează casa. Identifică în fiecare cameră obiectele pe care nu le-ai mai folosit de mult, despre care îţi spui deseori că o să le foloseşti cândva. Poate fi vorba despre piese de mobilier, despre haine sau diferite tipuri de obiecte strânse de-a lungul timpului, pe care nu le foloseşti,  dar nici nu ţi-a fost uşor să le arunci.

Este momentul să îţi faci curaj şi să scapi de toate lucrurile pe care nu le-ai mai folosit în ultimul an. Cu siguranţă vei descoperi şi lucruri pe care nu le-ai mai folosit de mai mulţi ani sau unele pe care ai uitat că le deții. Dacă printre aceste lucruri de care ai decis că nu mai ai nevoie se regăsesc şi obiecte sau haine despre care crezi că ar putea fi de folos altor persoane, poţi face pachete pentru a le dona diferitelor organizaţii caritabile sau poate unor vecini sau prieteni mai puţin norocoşi.

2. Schimbă culoarea pereţilor

Nu este nevoie de o echipă de meşteri zugravi ca să schimbi culoarea pereţilor din locuinţa ta. Este o operaţiune ușor de realizat, pe care oricine o poate efectua, dacă se pregătește puțin înainte şi care schimbă în totalitate ambianţa casei. Dacă nu ai o locuință prea mare, optează pentru culori deschise, care creează iluzia unui spaţiu mai amplu şi mai luminos. Dacă ţi se pare un proiect complicat, iată câteva sfaturi pentru zugravirea peretilor.

În primul rând, e important ca ustensilele și vopseaua să fie de calitate. Vopseaua este foarte importantă pentru un aspect plăcut al pereților, dar și pentru o întreținere optimă. Cea mai populară este lavabila, care, odată aplicată și uscată, permite ca pereții să fie spălați fără ca straturile de vopsea să se deterioreze. Culoarea este un alt aspect important. Albul rămâne o alegere clasică și elegantă. Poți opta, pentru un plus de stil, dar și mai multă profunzime, pentru un perete accent sau chiar mai mulți. Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că ai toate uneltele necesare pentru această operațiune.

3. Ține cont de detaliile care fac diferenţa

Photo by Jonny Caspari on Unsplash

Poţi da o cu totul altă imagine casei tale, schimbând doar câteva detalii. De exemplu, dacă locuieşti într-o garsonieră sau un apartament mic, poţi crea senzaţia de spaţiu, punând mai multe oglinzi mari pe pereţi. Pentru a te bucura de acest efect, asigură-te că sunt agăţate deasupra nivelului ochilor.

O altă manieră în care poţi schimba înfăţişarea locuinţei tale fără a cheltui prea mult este prin schimbarea culorii mobilierului. De exemplu, canapeaua ta va avea un cu totul alt aspect dacă îi pui o husă nouă şi adaugi câteva perne cu un imprimeu interesant. De asemenea, poţi înlocui vechile tale lustre şi lămpi cu unele noi, eventual cu un design mai inedit. Schimbarea covoarelor sau a cuverturilor este o altă manieră de a schimba aspectul unei camere. Totodată, pentru o schimbare care, cu siguranţă, va ieşi în evidenţă, poţi agăţa pe pereţi câteva dintre afişele filmelor tale preferate sau câteva tablouri noi.

4. Investeşte în plante

Photo by Andre Gorham II on Unsplash

Plantele au capacitatea de da un aspect proaspăt oricărui spaţiu. Ne înveselesc, ne relaxează şi unele dintre ele ne purifică aerul din încăpere. Investeşte, ori de câte ori ai ocazia, în plante de interior şi în nişte ghivece frumoase, care îţi vor înveseli imediat orice cameră. Dacă până acum nu ai avut mare noroc cu florile, iată câteva sfaturi pentru ingrijirea plantelor de apartament. 

În primul rând, alege plante care să fie rezistente în faţa schimbărilor de temperatură şi de umiditate specifice interioarelor noastre. În al doilea rând, interesează-te care sunt necesităţile fiecărui tip de plantă pe care îl achiziţionezi - la cât timp trebuie udată, dacă îi place soarele direct sau penumbra, dacă are nevoie să fie mutată frecvent în ghivece mai mari - pentru a-i putea oferi îngrijirea de care are nevoie şi a o ajuta să se dezvolte sănătos. În ultimul rând, nu uita să le cumperi şi să le pui, la intervale regulate, îngrăşământul de care au nevoie. Dacă nu crezi că ai timpul necesar pentru a te îngriji prea mult de plante, alege specii nepretenţioase, precum mușcatele sau aloe vera.

5.Creează un spaţiu special de lucru

În condiţiile actuale în care foarte mulţi dintre noi lucrează de acasă, să-ţi creezi un spaţiu special de lucru poate fi o idee foarte bună, care te poate ajuta să îţi îndeplineşti sarcinile mai uşor şi să te simţi mai productivă. Nu ai nevoie de mare lucru. Mai întâi de toate, alege locul potrivit, poate fi în apropierea unei ferestre sau în faţa unui perete pe care ai lipit un afiş motivaţional. Orice îţi place ţie! Dacă nu ai un apartament prea mare şi nu îţi permiţi să instalezi un birou, optează pentru o masă multifuncţională, pe care să o poţi folosi şi în alte scopuri, cu alte ocazii. O vază cu flori sau o lampă cu un design interesant pot da un aspect elegant unui spaţiu de lucru convenţional. Orice ai face, păstrează acest spaţiu ordonat şi curat.

O locuinţă în care te simţi bine, în care te simţi cu adevărat acasă este o sursă de energie pozitivă şi, în aceste zile în care suntem obligaţi să petrecem atât de mult timp în interior, devine cu atât mai important să ne regăsim echilibrul şi armonia în casele noastre. Fără investiţii majore, cu puţină creativitate, putem să ne transformăm casele în adevărate sanctuare în care să ne simţim bine.  

Sursă foto fr si main: Photo by NeONBRAND on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri