Chiar daca nu realizam, lumina joaca un rol important in viata noastra. Pe langa faptul ca este benefica ochilor nostri, aceasta mai are si o componenta estetica si anume aceea ca poate evidentia anumite detalii si le ascunde pe altele, poate crea un anumit tip de atmosfera sau atrage atentia asupra unei zone anume.
O lumina mult prea slaba sau mult prea puternica atrage dupa sine neplaceri, iar rezultatul va fi, cu siguranta, catastrofal. Desi poate parea simplu, acest proces este mai complicat si nu trebuie nicidecum neglijat.
Baia este un spatiu functional al locuintei noastre si tocmai din acest motiv trebuie sa ii acordam mai multa atentie in momentul in care ne hotaram sa o amenajam, atat in ceea ce priveste piesele de mobilier, cat si iluminatul. Fiind un spatiu cu o insemnatate aparte si cu destinatii precise, un iluminat eficient ne va permite sa ne desfasuram activitatile zilnice aferente in conditii prielnice.
Baile se caracterizeaza, in general, prin suprafete mai restranse si, de cele mai multe ori, nu dispun lumina naturala, ca atare, iluminatul devine si mai important. Iluminatul bailor trebuie sa fie mult mai intens ca in restul locuintei noastre, in raport cu necesitatile incaperii. Lumina uniforma poate fi redata prin intermediul diverselor corpuri, alese in functie de dimensiunea baii.
Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne ocupam de iluminatul baii il reprezinta problemele ce pot risca sa apara in momentul in care vaporii de apa intra in contact cu becul incalzit. Asadar, trebuie sa ne asiguram ca dispozitivele pe care urmeaza sa le achizitionam prezinta niste particularitati constructive ce vizeaza spatiile cu umiditate ridicata. Becurile pot fi protejate prin intermediul bolurilor, ce se inchid ermetic, sau putem opta pentru spoturi, care pot fi si un accent de lumina.
O alta varianta ar fi aceea de a apela la aplice de perete sau de tavan. Acestea trebuie sa fie cat mai etanse, tocmai pentru ca aburii sa nu le dauneze. Ele constituie o varianta foarte eleganta si in tendite, insa, din pacate, pot fi utilizate in baile ce dispun de dimensiuni mai mari.
In general, sunt recomandate doua straturi de lumina. Zona aferenta chiuvetei, unde este pozitionata si oglinda, de altfel, este extrem de importanta, intrucat aici ne desfasuram o serie de sarcini, ce necesita o lumina puternica. Putem opta pentru o lumina incandescenta sau cu halogen. Totodata, putem pozitiona surse de lumina in zone mai intunecate sau asupra obiectelor pe care dorim sa le evidentiem.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural