Cum alegem bonsaiul?
Examinati atent copacelul pentru a alege unul aflat intr-o stare buna de sanatate. Uitati-va la frunzele sale, observati daca sunt ingalbenite, daca prezinta gauri, daca sunt ofilite sau daca par infestate. Frunzele trebuie sa fie verzi si cat mai viu colorate. Radacinile trebuie sa fie numeroase, sa fie de culoare alb-crem si trebuie sa fi invadat complet solul. Evitati sa cumparati un bonsai ce are radacini inchise la culoare si care se faramiteaza usor. Uitati-va si la trunchi, iar daca acesta prezinta cicatrice datorate taierilor facute prost, evitati sa cumparati acel copacel. Trunchiul si ramurile trebuie sa se subtieze catre varf. In plus, ramurile nu trebuie sa se incruciseze si sa prezinte umflaturi inestetice in cazul in care mai multe ramuri pornesc din acelasi loc. Ramurile trebuie sa fie dispuse uniform. De asemenea, daca solul miroase a mucegai, nu alegeti acel bonsai.
Unde si cum asezam bonsaiul?
Bonsaiul are nevoie de multa lumina naturala, de aceea el trebuie asezat in fata unei ferestre orientate de preferinta spre sud. Temperatura camerei unde va fi asezat bonsaiul trebuie sa fie constanta si cuprinsa undeva intre 18°C si 25°C. Copacelul are nevoie de umiditate, iar daca aveti aparate de aer conditionat sau de incalzire electrica in casa, atunci trebuie sa luati masuri suplimentare. Puteti aseza bonsaiul intr-o tavita cu pietris peste care turnati foarte putina apa, astfel incat aceasta sa nu depaseasca nivelul pietrisului. Apa se va evapora gradual, oferindu-i plantei umiditatea de care are atat de mare nevoie.
Vasul
Diamentrul vasului trebuie sa fie de doua treimi pana la trei sferturi din inaltimea plantei. Inaltimea vasului trebuie sa fie mai mica decat jumatate din inaltimea plantei.
Pamantul
Tipul de pamant adecvat bonsailor difera in functie de specie. Solul potrivit pentru bonsaii cu frunze caduce este realizat dintr-un amestec din 30% nisip si 70% pamant, iar pentru copaceii cu frunze persistente aciculare amestecul este format din 70% nisip si 30% pamant vegetal.
Udarea
Bonsaiul trebuie udat o data pe zi sau o data la doua zile. Se va turna apa in vas si se va uda si planta, fara a stropi florile caci acestea se vor ofili imediat. In functie de specie, de conditii, de anotimp, bonsaiul are nevoie de cantitati diferite de apa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară