IN ACEST ARTICOL:
'De la inceputul noului mileniu, bucataria si-a pierdut incetul cu incetul functia initiala de loc pentru gatit. In scurt timp vom vedea cum bucataria si spatiul de locuit devin una', a declarat Harry Gatterer

Un studiu realizat recent de grupul de cercetare de piata GfK, in numele Bosch Electrocasnice, a confirmat o noua tendinta in materie de design interior si obiceiuri casnice. Astfel, cercetarea de piata a relevat faptul ca, 60 la suta dintre cei care detin o bucatarie de marime medie, prefera sa o foloseasca pentru socializare cu familia si prietenii. De la inceputul noului mileniu, bucataria si-a pierdut incetul cu incetul functia initiala de loc pentru gatit. In scurt timp vom vedea cum bucataria si spatiul de locuit devin una” a declarat Harry Gatterer, directorul Institutului de Viitorologie din Austria. Prin urmare, bucataria adopta din ce in ce mai mult aspectul si functia de sufragerie.

60 la suta din persoanele intervievate de GfK confirma faptul ca, cu cat este mai mare bucataria, cu atat mai probabil este ca ei sa o utilizeze ca si spatiu de socializare in locul sufrageriei. Mai mult, 37,7 la suta dintre acestia au declarat ca pentru ei, bucataria este ’’inima locuintei’’. Studiul releva faptul ca mai mult de unul din trei tineri cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani se bucura sa ia masa in bucatarie, cu familia lor. Un sfert din persoanele din generatia anilor ’50 folosesc bucataria pentru lectura, iar pentru una din patru femei, bucataria este un spatiu creativ, unde incearca noi retete. Studiul GfK a fost efectuat in Germania.

Tendinta este explicata de sociologi si viitorologi

Odinioara ’’ratusca cea urata’’, acum o ’’lebada frumoasa’’: bucataria s-a reinventat ca principal spatiu de locuit. Ceea ce a inceput ca ’’laborator al gospodinelor’’, folosit exclusiv pentru gatit si curatat, a devenit acum ’’inima locuintei’’, combinand munca cu placerea, gatitul cu buna dispozitie, estetica cu functionalismul. Sociologii si viitorologii sunt de acord ca obiceiul de a sta, seara de seara, impreuna pe canapeaua din sufragerie devine istorie. Bucataria este din ce in ce mai mult considerata centrul vietii sociale”, explica dr. Hartmut Häußermann, profesor de sociologie la Universitatea Humboldt din Berlin.

Este locul in care oamenilor le place sa stea de vorba in timp ce gatesc, muncesc, fac curat si mananca. Trecute sunt vremurile in care totul gravita in jurul pregatirii mesei”. Potrivit sociologului, gatitul a devenit un eveniment social. „Avand in vedere ca suntem mereu pe fuga si nu ne ramane prea mult timp pentru a relationa cu ceilalti, simtim o mare nevoie de a imbina munca cu placerea. De pilda, in timp ce pregatim cina, putem vorbi despre evenimentele de peste zi cu familia sau cu prietenii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri