IN ACEST ARTICOL:
Rolul pe care il are lumina in viata noastra depaseste cu mult sfera conventionalului si al utilului, multi dintre noi nerealizand efectele pe care aceasta le are asupra sanatatii fiecaruia dintre noi, cat si a spatiului in care traim.

Rolul pe care il are lumina in viata noastra depaseste cu mult sfera conventionalului si al utilului, multi dintre noi nerealizand efectele pe care aceasta le are asupra sanatatii fiecaruia dintre noi, cat si a spatiului in care traim. Intensitatea pe care o are o sursa de lumina determina modul in care este perceputa o incapere, creeaza o anumita atmosfera si, nu in ultimul rand, are o importanta deosebita in ceea ce priveste propria noastra sanatate, din moment ce o lumina prea puternica sau prea slaba ne afecteaza vederea.

Pe de alta parte, designerii

apeleaza la lumina pentru a atrage atentia asupra unei anumite zone, pentru a scoate in evidenta un anumit obiect sau pentru a crea diferite iluzii optice. In acest ultim caz, un astfel de exemplu este amplasarea unor corpuri de iluminat pe pereti, care, directionate vertical, creeaza senzatia de alungire.

Pentru iluminat, se poate opta pentru mai multe tipuri de surse, LED-ul fiind unul dintre acestea. Denumirea de LED provine din engleza, de la “Light-Emitting Diode”, care se traduce prin “dioda emitatoare de lumina”. LED-ul este o dioda semiconductoare si este o sursa de lumina mica, putandu-se observa, in ultima perioada, o precadere pentru folosirea acestuia la dispozitivele electronice; descoperirea sa, insa, a fost facuta cu foarte mult timp in urma. Cu toate acestea, LED-ul alb a fost descoperit abia in anul 1993.

Unul dintre avantajele LED-urilor este faptul ca au o durata de viata foarte mare si o eficienta energetica sporita, reducandu-se considerabil cheltuielile pe care o persoana trebuie sa le suporte in ceea ce priveste energia electrica. Daca lampile incandescente au o durata de viata de aproximativ 1.000 de ore, iar cele fluorescente de aproximativ 10.000 de ore, cele pe baza de LED dureaza intre 50.000 si 100.000 de ore. De asemenea, producatorii sustin faptul ca gradul de toxicitate este 0, avand in vedere faptul ca acestea nu contin mercur. Fata de becurile fluorescente, LED-urile se distrug mai greu, rezistand la socurile externe, si au dimensiuni reduse. Un alt avantaj al LED-urilor este faptul ca daca sunt supuse unor repetate si dese porniri si opriri, spre deosebire de celelalte surse de lumina, fac fata cu succes si nici nu au nevoie de un interval lung de timp pentru a reporni.

Iluminatul cu LED se utilizeaza in intreaga lumea atat in locuinte, cat si in magazine, birouri, hoteluri sau chiar in exterior. In China, de exemplu, exista unele orase care folosesc in mod preponderent iluminatul cu LED, atat in locuinte, cat si public, chiar unele stadioane apeland la aceasta metoda. Motivul pentru care LED-urile nu s-au bucurat de succes inca de la inceput este pretul acestora, care atingea, uneori, si pragul de 200 de dolari. In zilele noastre, insa, LED-urile nu costa mai mult de 20 de euro si, raportat la durata de viata foarte lunga, sunt extrem de avantajoase.

Pe langa toate aceste aspecte, un ultim motiv pentru care va recomandam sa utilizati corpuri de iluminat cu LED este faptul ca acesta din urma nu degaja caldura si este prietenos cu mediul.

Foto: ASDA AW 11

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri