Feriga
Despre feriga:
Feriga este o planta exotica, de o frumusete deosebita. Amplasata oriunde in camera, ea aduce lumina si culoare, dand viata oricarui colt intunecat si ascuns. Feriga este o planta comuna in casele romanilor deoarece este usor de ingrijit si nu necesita o atentie speciala.
Solicita un mediu luminos, dar nu are nevoie de razele soarelui care sa actioneze direct asupra ei deoarece aceasta ii poate deteriora frunzele. Pe de alta parte, si lipsa luminii poate dauna grav – poate duce la moartea plantei; un pamant organic si fertil este cel mai indicat pentru feriga, iar daca exista posibilitatea de drenaj, cu atat mai bine.
Primele fosile de feriga se presupune ca dateaza de acum 360 de milioane de ani. Ele sunt formate dintr-o multitdine de frunze, nu infloresc, si la fel ca si alte plante, ferigile sunt de mai multe tipuri, acestea necesitand metode diferite de ingrijire.
In ce scopuri putem folosi feriga?
Feriga este folosita atat in scop comercial, ca planta ornamentala, dar si in scop medicinal pentru curatarea si tratarea taieturilor si ranilor. Cand nu aveti la indemana materiale de tip medical, feriga poate fi folosita ca inlcouitor pentru bandaj. Medicamentele pentru tratarea viermilor intestinal sunt facute cu extracte din rizomii (formatiunile din spatele frunzelor) ferigii.
Feriga se afla in proces de crestere in lunile calde (primavara, vara), se planteaza intr-un ghiveci potrivit de inalt pentru a lasa frunzele sa se dezvolte lejer. Pamantul de padure bine drenat, cel cu un continut optim de humus, este excelent pentru feriga. In cazul in care doriti sa afanati pamantul, acest proces trebuie desfasurat cu mare atentie pentru a nu deteriora radacinile plantei.
Feriga dezvolta anual frunze noi, care pot atinge lungimea de 30 de cm la unele specii. Deoarece partea inferioara creste mai repede decat partea superioara, acestea cresc in forma unui melc, iar tulpina nu va creste in grosime.
Pentru a respira un aer mai sanatos este necesar ca in fiecare camera sa existe cel putin o planta, de aceea feriga este atat de raspandita in case si birouri. Cu un buchet de frunze incrdibil de mare, acest plaman verde curata aerul, oferind atat un mediu sanatos de lucru, cat si o pata de culoare pentru o incapere mai intunecata. Plantele sunt promovate ca si purificatoare de aer, NASA facand chiar un studiu care ne arata care sunt plantele cu cel mai mult „verde”. Fiecareia dintre ele i s-a atribuit cate un calificativ, pornind de la cat de usor de intretinut sunt, cat de bine rezista la insecte, sau la eliminarea vaporilor chimici.
Feriga: metode inmultire
Feriga de camera se inmulteste prin separarea stolonilor – mici tulpini cu frunze care au radacini la baza, sau prin semanarea sporilor atunci cand acestia ajung la maturitate si devin maronii.
A doua modalitate de inmultire este mai putin utilizata de iubitorii de plante, pentru ca se desfasoara pe o durata mai mare de timp si necesita asigurarea unui climat special.
Inmultirea se face prin doua modalitati: separarea stolonilor- diviziune; semanarea sporilor cand acestia capata culoarea maronie, semn ca au ajuns la maturitate. A doua metoda este mai putin utilizata deoarece este un proces ce necesita mai multa atentie. Tulpinitele cu radacini la baza se replanteaza intr-un alt ghiveci cu pamant fertil. Sansele de a prinde se sporesc primavara sau in lunile de sfarsit ale verii.
Credit foto front/main: Leithcote
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri