Cea mai mare parte a timpului o petrecem chiar in locuinta noastra, astfel incat mediul de acasa isi pune amprenta in mod decisiv pe sanatatea noastra. Desi traim cu senzatia ca avem suficienta grija de casa, de multe ori inamicii cei mai mari ai sanatatii noastre sunt cei pe care nici nu-i banuim.
Un studiu citat de revista americana Time arata ca in locuinta noastra exista milioane de microbi, unii dintre ei inofensivi si altii care ne pot provoca alergii sau chiar afectiuni mai grave. Izolarea totala de bacterii este absolut imposibila, insa putem lua in calcul schimbarea sau curatarea lucrurilor unde acestea se gasesc in mod preponderent.
Iata care sunt lucrurile din casa ta care aduna cei mai multi microbi si pe care ar trebui sa le schimbi cat mai des.
1. Salteaua, culcusul perfect pentru acarieni
Salteaua ta este un loc confortabil pentru un somn bun, dar si unul dintre locurile preferate pentru alergeni. Caldura si umiditatea din saltele reprezinta un mediu prielnic pentru dezvoltarea acarienilor, iar simpla schimbare a lenjeriei de pat nu este suficienta pentru a ne feri de efectele lor. Acarienii sunt atrasi in mod special de locurile unde se gaseste materie organica din belsug, iar in saltele noastre ei gasesc fragmente de piele moarta. Alergiile, astmul, dar si unele afectiuni dermatologice sunt doar cateva dintre neplacerile pe care ni le provoaca prezenta lor in casa noastra.
Cu cat este mai veche salteaua, cu atat mai multi microbi a adunat de-a lungul timpului. In plus, o saltea veche iti poate provoca si numeroase alte neplaceri, precum un somn agitat si dureri de spate. Poti gasi aici saltele care sa iti ofere un somn linistit, cu adevarat odihnitor si lipsit de musafiri nepoftiti. Acest obiect din casa ta este o investitie pe termen lung, insa este recomandata schimbarea lui o data la cativa ani, chiar si pentru modelele de o calitate superiora, daca iti doresti un mediu curat si sigur pentru tine si familia ta.
2. Pilotele
Ai o pilota care ti se pare perfecta si nu ai inlocui-o pentru nimic in lume? Noi iti vom da un motiv numai bun pentru a lua in considerare schimbarea ei. Este locul perfect pentru dezvoltarea microorganismelor care ne provoaca alergii si probleme de respiratie. Unele pilote pot fi spalate la masina asa ca poti sa iei in considerare curatarea lor la temperaturi inalte.
Exista si pilote care nu pot fi spalate la masina, astfel ca singura modalitate de a-ti proteja sanatatea este schimbarea lor. Desi, teoretic, nu folosim pilota decat trei luni pe an, iarna, in realitate majoritatea timpului ea este nelipsita de pe patul nostru, asa ca trebuie schimbata o data pe an.
3. Buretii
De ce trebuie inlocuiti atat de des buretii, daca nu facem decat sa ne spalam cu ei? Logica ne spune ca ei sunt curati, nu-i asa? Fals, ne spun oamenii de stiinta. Unul dintre cele mai murdare obiecte din casa noastra este chiar buretele de bucatarie, cel care intra in contact zilnic cu farfuriile de pe care mancam. O analiza citata de cotidianul britanic The Daily Mail arata ca buretele de bucatarie este de 200.000 de ori mai murdar decat colacul de la toaleta.
Exista modalitati prin care poti dezinfecta buretele de vase – lasarea lui in apa clocotita sau introducerea lui in cuptorul cu microunde la putere maxima. Ar trebui sa cureti in acest fel buretele cam o data pe saptamana sau, bineinteles, sa-l inlocuiesti cu unul nou.
4. Perdeaua de dus
Acest accesoriu adaposteste o multime de bacterii, unele care nu au niciun impact asupra sanatatii noastre, insa si unele bacterii patogene, atentioneaza o echipa de microbiologi intr-un articol publicat in Applied and Environmental Microbiology.
Este de preferat sa optezi pentru o perdea de dus din material textil, pe care sa o speli periodic la temperaturi inalte. Daca preferi una din vinil, trebuie sa stii ca acest material favorizeaza inmultirea microbilor, asa ca va trebui schimbata o data la 2-3 luni.
5. Periuta de dinti
Periuta de dinti nu trebuie schimbata doar pentru ca perii ei se tocesc si nu mai este capabila sa ofere o igiena orala riguroasa, ci si pentru ca aduna o multime de microbi. Germenii de pe periuta ta de dinti nu provin neaparat din cavitatea ta bucala, ci si din mediu. Un fapt mai putin cunoscut, dar care o sa te determine sa-ti schimbi urgent acest accesoriu este cel legat de microbii care se raspandesc in baie de fiecare data cand tragi apa.
Un suport inchis pentru periuta de dinti nu este o solutie viabila din cauza ca mediul umed incurajeaza dezvoltarea microbilor. Cea mai buna solutie o reprezinta in mod cert inlocuirea ei o data la 2 luni.
Stiai despre toti microbii care se ascund in casa ta? Tu la cat timp iti schimbi lucrurile amintite de noi?
Sursa foto: Hepta, Creative Commons
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri