IN ACEST ARTICOL:
Gatitul poate deveni o activitate terapeutica, mai ales daca stii cum sa-l transformi intr-o oaza de liniste si de creativitate.

Gatitul pentru tine sau pentru ceilalti poate fi o experienta minunata sau poate deveni o activitate foarte neplacuta si nesanatoasa daca ne multumim sa aruncam pe masa cateva produse de fast-food.

Putini stiu, insa, ca gatitul este considerat de multi psihologi ca fiind o forma de terapie. Intr-un studiu publicat in Revista Britanica de Terapie Ocupationala in 2004, cercetatorii au descoperit ca orele de gatit cresc increderea in fortele proprii, capacitatea de concentrare si sentimentul implinirii de sine, conform wsj.com.

Si tu te poti bucura de beneficiile terapeutice ale gatitului, daca stii cum sa-l transformi intr-o activitate care sa te faca sa te simti zen de fiecare data cand intri in bucatarie. Iata ce trebuie sa faci si sa stii despre gatit:

1. Cumpara un aragaz prietenos si simplu de folosit

Daca iti doresti ca gatitul sa se transforme intr-o activitate placuta si deloc complicata, asigura-te ca ai la dispozitie un aragaz modern si foarte usor de folosit. Dintre toate aparatele electrocasnice pentru gatit, aragazul pe gaz iti ofera cel mai mare control asupra procesului de preparare al alimentelor. Ajustarea temperaturii se face printr-o simpla rotire de buton, spre deosebire de plitele electrice, unde temperatura urca si scade mult mai greu din cauza timpului indelungat de incalzire si de racire a suprafetei de gatit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 activități relaxante pentru suflet, de făcut acasă în zilele ploioase de toamnă Medicii Doğa Seçkin și Hamdullah  Sözen- doi specialiști de top în Ginecologie Oncologică și FIV, la conferința Femeie, ai grijă de tine! Semnificația spirituală și simbolurile trandafirilor

Totodata, un aragaz pe gaz emite mai putina caldura in bucatarie decat plitele electrice, care transforma spatiul intr-un loc sufocant. Nu in ultimul rand, gatitul la aragazul pe gaz este mult mai rapid, iar caldura este disponibila in secunda in care ai aprins flacara. Totodata, mai avem o veste buna: un astfel de aragaz pe gaz vine la pachet si cu un regulator de gaze gratuit, care mentine constanta presiunea gazului natural. Avantajele unui regulator de gaze sunt evidente: consumul de gaze este mai redus, performantele in prepararea mancarii sunt net superioare, vasele pentru gatit nu se mai deterioreaza la fel de repede, iar aragazul devine un obiect foarte sigur in locuinta ta.

2. Gatitul poate deveni un act spiritual

Gatitul a fost intotdeauna foarte apreciat in manastirile zen. In China antica, bucatarul era respectat si nu raspundea decat in fata marelui preot al manastirii, deoarece gatitul era considerat un act profund spiritual.

Unde apare Carul Mare pe cerul nopții: ghid complet Horoscop Geografic: Ce oraș se potrivește perfect esenței zodiei tale?

Dogen, marele maestru japonez al culturii Zen din secolul al XIII-lea, spunea ca bucatarul trebuie sa manifeste „o minte deschisa, o minte vesela”.

Totodata, celebrul psiholog Csikszentmihalyi spunea, conform nytimes.com, ca exista posibilitatea ca o experienta transcedentala sa-i indemne pe oameni sa gateasca.

„Nu sunt surprins de faptul ca gatitul nu dispare. Ma pot pierde in prepararea unul sos bolognese, in taierea cepei, a morcovilor. Exista un sentiment al ordinii si al controlului, precum si ceva foarte complet si tactil in arta de a gati. In plus, de cate ori avem ocazia de a crea ceva cu propriile noastre maini?”, se intreaba Csikszentmihalyi.

3. Gatitul urmeaza ciclicitatea naturii

Atunci cand prepari mancarea, este bine sa respecti ciclicitatea naturii prin utilizarea legumelor si fructelor de sezon. Acest lucru te va ajuta nu doar sa cheltuiesti mai putini bani pentru mancare, ci si sa mentii contactul cu ritmul naturii si al sezonalitatii. Supele reconfortante din timpul iernii si salatele de vara te vor ajuta sa accepti si sa te bucuri de ritmicitatea timpului care oglindeste propriile vieti.

4. Gatitul te poate ajuta sa te cufunzi intr-o singuratate creativa

Dupa cum nota specialistul Csikszentmihalyi, „gatitul este una dintre putinele activitati pe care oamenii se simt mai bine daca le au in singuratate”. Atunci cand esti singura in bucatarie, nu simti nici un fel de presiune din partea celorlalti si iti poti pune in valoare creativitatea. Nimeni nu te critica, nimeni nu te grabeste sa faci ceva mai repede si nimeni nu pretinde sa urmezi cu strictete o anumita reteta. Joaca-te si creeaza!

5. Gatitul iti ofera o mare placere senzoriala

Gatitul este o modalitate de a te bucura de senzualitatea mancarurilor. Psihoterapeutul american Thomas Moore, autor al cartii „Care of the Soul: a Guide for Cultivating Depth and Sacredness in Daily Life” (1992) spunea ca aspectul senzual al mancarii (aromele, gustul ingredientelor)ii ajuta pe oameni sa formeze o conexiune la lumea naturala care este „fortifianta, invioratoare si vindecatoare”.

6. Curatenia este importanta

O bucatarie zen este o bucatarie curata. Curatenia nu este doar o parte importanta a igienei, ci si un aspect necesar al creativitatii. Gatitul intr-o bucatarie curata este asemanator unei povesti pe care incepi sa o scrii pe o pagina goala.

7. Ospitalitatea

Impartirea mancarii reprezinta o modalitate de a crea o puternica legatura cu membrii familiei si cu prietenii. Fa-ti un obicei din a gati, din cand in cand, pentru prieteni. Atunci cand mananca mancarea gatita de tine, ei se hranesc cu produsul bunatatii tale si a creativitatii de care ai dat dovada in acele momente de „singuratate creativa”.

Foto: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri