Comunicat de presa
Te-ai intrebat vreodata care este legatura dintre o stare anxioasa si o casa dezordonata? Principalul motiv pentru care vrei sa traiesti in curatenie si ordine nu este pentru ca ai musafiri sau pentru sanatatea familiei tale – hai sa recunoastem, cei dragi nu se vor imbolnavi vazand multe lucruri aruncate prin casa sau o pata pe podea. Nu, motivul este mai simplu decat crezi: curatenia ne face mai putin anxiosi si chiar mai fericiti.
Pentru anumite persoane o activitate precum curatatul mobilierului are efecte linistitoare, asemanatoare meditatiei. Chiar si faptul ca dupa o zi lunga si stresanta de munca te retragi intr-un camin curat, unde te simti confortabil, este un motiv de bucurie. „Viata este plina de incertitudini, iar curatenia le ofera oamenilor un sentiment de control asupra mediului in care traiesc", spune Darby Saxbe, profesor de psihologie la Universitatea Southern California. Practic vorbind, multora ne place sa stim unde gasim lucrurile de care avem nevoie. Fiindca este frustrant sa locuiesti intr-un spatiu in care mai mereu nu stii unde sa cauti mai intai...
Care sunt principalele beneficii ale unei locuinte curate?
~ Curatenia ne linisteste si ne da o stare de confort. Indepartarea prafului, a murdariei si ordonarea spatiului ajuta la relaxare, in timp ce un spatiu haotic provoaca o stare de anxietate. Cateva minute de sport usor pentru brate/picioare nu strica, ba chiar te mentin sanatos!
Conform unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, curatenia este importanta pentru sanatatea fizica si psihica. Studiul a analizat starea de sanatate fizica a 998 de persoane cu varste cuprinse intre 49 și 65 de ani, comparand nivelurile lor de activitate fizica si curatenia casei. Rezultatele au aratat ca cei cu cele mai curate case au fost cei mai sanatosi si cei mai activi.
Foto: Elena Nichizhenova /Shutterstock~ Cand ai grija de obiecte sau suprafete, durata lor de viata este mai mare, deci economisesti bani. De exemplu, daca nu iti cureti niciodata aragazul, devine aproape imposibil sa mai arate bine dupa ce grasimea s-a incrustat. Daca, pe de alta parte, il speli dupa ce ai terminat de gatit, va arata aproape ca nou cativa ani.
~ Viata ta va fi mai putin stresanta. Cand petreci cate putin timp mentinandu-ti casa curata, nu mai este nevoie sa te mobilizezi curatand ore bune mizeria depusa intr-o perioada lunga de timp. Putin cate putin conteaza si nu te oboseste.
~ Pentru cei creativi, o casa curata ajuta la procesul de creatie. Atunci cand trebuie sa te concentrezi, gandul iti zboara rapid la ceea ce ai in jur. Nu-i de mirare ca orice te poate distrage - precum o urma de cafea pe parchet - iti va reduce puterea de concentrare.
Curatenia iti garanteaza ca o sa te bucuri de timpul petrecut acasa, dar ai grija sa nu duci acest „sport” la extrem! Obsesia s-ar putea transforma in tendinta obsesiv-compulsiva. Daca faci curatenie generala o data sau de doua ori pe saptamana cu produse de curatenie de calitate, este suficient. In fond, o casa fara mizerie este un stimulent al bunei dispozitii, nu al stresului. Nu lua sarcina aceasta ca pe o corvoada, ci ca pe o cursa la capatul careia primesti premiul cel mare – confortul.
Foto homepage: Africa Studio /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice