Foarte multe persoane cred că achiziția unei locuințe este un proces destul de simplu, mai ales dacă dispui deja de suma necesară pentru a cumpara o casă sau un apartament. În realitatea, este vorba despre o acțiune complicată și stresantă, ce implică destul de multe necunoscute. Cumpărarea unei locuințe necesită timp și efort, dar dacă urmezi pașii de mai jos vei putea gestiona mai ușor procesul de achiziție.
Începe din timp documentarea
Dacă vrei să devii proprietar, ar fi bine să faci o analiză de piață, ca să afli cât mai multe informații despre tranzacțiile imobiliare. Consultă site-urile de specialitate, ziarele sau revistele care au înregistrate apartamente sau case la vânzare, încearcă să-ți faci o idee despre prețurile medii în funcție de zonă, tipul proprietății, dotări ori tendințele de locuire. Astfel de detalii îți vor fi extrem de folositoare ca să-ți dai seama mai ușor ce tip de locuință ți se potrivește.
Stabilește ce locuință îți permiți
Chiar dacă există multe oferte de apartamente noi de vânzare Cluj care par perfecte pentru tine, unele s-ar putea să coste mai mult decât îți permiți să plătești. Așadar, dacă ai strâns deja câteva informații despre piața imobiliară, următorul pas este să stabilești ce locuință poți cumpăra.
Evaluează atent bugetul și gândește-te care este suma maximă pe care o poți plăti pentru locuință. Ia în considerare și cheltuielile ulterioare, taxele, costurile pentru mutat, stilul tău de viață, facturile la utilități sau rata pentru casă, dacă optezi pentru un credit bancar. Mai mult, gândește-te și la viitor, deoarece situația ta actuală s-ar putea să se schimbe în anii următori - poate vei avea un copil, îți vei schimba jobul sau va crește foarte mult cursul valutar.
Alege o locația accesibilă
Cu un buget bine pus la punct, vei putea să alegi mai ușor o zonă în care să locuiești. Ține cont de proximitatea față de locul de muncă, unități medicale, instituții de învățământ, transport în comun sau zone comerciale. În cazul în care locația nu este foarte accesibilă, ia în considerare ca măcar să aibă un potențial de dezvoltare ridicat. Prețurile diferă foarte mult de la o zonă la alta, așa că locul în care este amplasată viitoarea ta locuință este foarte important.
Asigură-te că ai bani pentru avans
Atunci când te afli în căutarea unei locuințe, trebuie să știi că ai nevoie și de o anumită sumă de bani pentru a achita un avans. Acest lucru poate fi necesar în cazul în care optezi pentru cumpărarea unei case prin credit bancar sau dacă găsești un vânzător care are nevoie de bani urgent. Mai mult, avansul poate fi un punct de pornire și atunci când deții un imobil pe care îți dorești să-l vinzi, dar nu ai reușit să faci acest lucru încă și ai găsit deja o locuință pe care vrei să o cumperi și o rezervi, prin plata unei sume.
Solicită o preaprobare a creditului
O mișcare inteligentă pentru a scurta procesul de achiziție al unei locuințe este și obținerea prealabilă a creditului. În anumite situații, există posibilitatea ca proprietarul să nu-și dorească să aștepte validarea creditului, mai ales dacă nu a fost înștiințat de la început de modul în care vei intra în posesia banilor. Totodată, un aviz pozitiv din partea băncii îți va fi folositor ca să știi pe ce te bazezi atunci când găsești o casă de vânzare perfectă pentru tine.
Verifică atent locuința și documentele
După ce ai găsit un imobil potrivit nevoilor tale, inspectează casa împreună cu un expert, ca să te asiguri că nu prezintă defecte ascunse. De asemenea, verifică minuțios și documentele de proprietate, ca să nu ai surprize neplăcute mai târziu, când demarezi procesul de cumpărare.
Negociază prețul
Pentru cei mai mulți cumpărători, acesta este cel mai important pas al procesului de cumpărare. În această etapă vei stabili dacă poți sau nu să intri în posesia locuinței dorite, așa că nu uita că prețul de listare este doar un punct de plecare și încearcă să negociezi costul casei, mai ales că de cele mai multe ori acesta este supraevaluat, iar proprietarii își permită să ofere discount.
Încheie un antecontract de vânzare-cumpărare
Dacă totul decurge perfect și ai găsit locuința potrivită, la un preț bun, cel mai bine este să închei la notar un antecontract de vânzare-cumpărare. Un astfel de document îți oferă siguranța că eforturile tale nu au fost în zadar și că vânzătorul nu se va răzgândi ulterior și va vinde locuința unui alt cumpărător, care îi oferă o sumă mai mare.
În cazul în care ai parcurs deja toți acești pași, tot ce îți mai rămâne de făcut este să stabilești clauzele contractuale și să semnezi contractul. Achiziția unei locuințe este extrem de solicitantă, dar dacă acorzi atenție fiecărei etape în parte, vei reuși să găsești o casă perfectă pentru tine.
Foto fr si main: By Fabio Balbi /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară