Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la confort, mai ales când ai la îndemână numeroase soluții pentru a crea un spațiu practic.
Iată soluțiile care îți vor fi de ajutor:
Alege culorile potrivite
Orice baie mică impune anumite restricții când vine vorba de paleta de culori. Ca să lași impresia unui spațiu aerisit, alege nuanțe deschise. Alb, crem, albastru deschis, baby pink sau bej sunt doar câteva dintre culorile care se potrivesc într-o baie de mici dimensiuni.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont când alegi gresia este ca aceasta să aibă o nuanță mai închisă decât faianța. Iar, dacă simți nevoie să folosești o culoare puternică, precum roșul sau portocaliul, trebuie să o temperezi întotdeauna cu o culoare neutră. Un alt truc util este să alegi faianță dreptunghiulară și să o așezi pe verticală, pentru a crea impresia unei încăperi înalte.
Depozitează inteligent
Spațiul este cea mai mare provocare când trebuie să amenajezi o baie mică. De aceea, încearcă să găsești cât mai multe soluții de depozitare inteligente. În primul rând, ai grijă când alegi un mobilier pentru baie. Optează pentru o chiuvetă cu dulăpior în locul celei cu picior și un WC suspendat sub care să depozitezi produsele de curățenie sau pentru îngrijirea personală.
Ideal ar fi să alegi o cabină de duș pentru a salva spațiu. Totuși, dacă îți dorești o cadă, folosește spațiul de dedesubt pentru a depozita alte obiecte. Folosește cât mai multe rafturi și polițe montate pe perete sau în colțurile încăperii, ca să depozitezi săpunuri, prosoape sau chiar câteva ghivece cu plante.
Folosește cât mai multă lumină
O fereastră de mari dimensiuni este foarte utilă în acest caz, dar, de cele mai multe ori, băile de apartament nu sunt dotate cu nicio fereastră. Soluția este să montezi, pe lângă spoturile de pe tavan, alte sisteme secundare de iluminat, de preferat deasupra oglinzii. Cu cât încăperea este mai bine luminată, cu atât va părea mai spațioasă.
De asemenea, folosește lumină albă (rece), deoarece este mai puternică și va lumina mai bine baia. Un alt truc este să montezi mai multe oglinzi, care să reflecte lumina. Le poți pune pe ușă sau pe pereți.
Alege stilul potrivit
Stilul minimalist este cel mai avantajos pentru o baie mică, deoarece nu încarcă vizual spațiul, iar obiectele decorative lipsesc, de cele mai multe ori. Una dintre principalele caracteristici ale stilului minimalist este folosirea cât mai multor spații de depozitare pentru a nu lăsa la vedere produsele de îngrijire sau alte obiecte.
Un alt stil pentru care poți opta este cel vintage și se află în contrast cu cel minimalist, prin faptul că va crea o atmosferă boemă și mult mai primitoare. Ai grijă să alegi mobilier de baie de dimensiuni potrivite, piese noi sau restaurate, iar bateriile de la chiuvetă și cadă să fie în nuanțe de auriu, bronz sau cupru. Montează o podea epoxidică, termoizolantă și hidroizolantă sau plăci de ceramică de mari dimensiuni.
Faptul că ai o baie de mici dimensiuni nu ar trebui să te descurajeze. Alege mobilierul de baie și finisajele potrivite, folosește culori deschise, improvizează spații de depozitare și stilul de design preferat pentru a transforma baia mică într-o încăpere cu adevărat funcțională.
Sursă foto: By ImageFlow /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri