IN ACEST ARTICOL:
Situațiile de urgență sanitară ne fac mai preocupați pentru sănătatea noastră, iar afecțiunile sistemului respirator sunt acum o temere a tuturor.

Noul coronavirus este imprevizibil, încă necunoscut și rapid, iar plămânii sunt organele cel mai afectate în urma infectării. Grija pe care o vom avea unul față de celălalt și față de sănătate pot schimba lucruri importante în perioada imediat următoare și va influența semnificativ felul în care depășim această criză. Trebuie să știi că nu doar virusurile îți pot crea probleme de sănătate, ci și calitatea slabă a aerului de acasă. De la acarieni și poluare, la praf și părul animalelor de companie, trebuie să ai grijă de fiecare aspect care poate afecta sănătatea ta și a întregii familii. Iată cum îți poți da seama când vine timpul să iei măsuri:

Observi simptome neobișnuite

Debutul sezonului cald vine și cu surprize neplăcute pentru persoanele sensibile la mediul înconjurător, care suferă de diferite alergii. Simptomele precum mâncărimile din zona ochilor, a nasului și interiorul gurii pot indica prezența unor alergeni. Nu doar polenul poate cauza aceste reacții, ci și praful, insecticidele sau alte substanțe chimice. Dacă observi astfel de semne, aruncă un ochi în împrejurimi. Construcțiile din apropierea blocului, grădinile lăsate în paragină, terenurile abandonate, substanțele folosite de vecini pentru gazon sau grădină și dezinfectanții pot fi de vină pentru reacțiile alergice. În cazul în care locuiești într-un cartier nou, aflat în plină dezvoltare sau într-un cartier mai vechi din apropierea unui bulevard intens circulat ar trebui să folosești un purificator aer cu ionizare, deoarece cantitățile de praf care pătrund în locuința ta pot atinge un nivel îngrijorător. De asemenea, un filtru te va ajuta să ameliorezi simptomele alergiei la polen cât timp ești în casă.

Te îmbolnăvești des

Momentul în care observi că suferi tot mai des de afecțiuni ale sistemului respirator, precum bronșita sau pneumonia, ar trebui să transmită un semnal de alarmă. Va fi nevoie să porți o discuție serioasă cu medicul tău, pentru a identifica principalele cauze. Mediul înconjurător și aerul din casă pot avea o influență mare asupra acestor boli. Casa ta va trebui inspectata, începând cu sistemele de aer condiționat și filtrele acestora. De asemenea, mucegaiul care poate apărea în colțurile ascunse ale casei poate agrava diferite infecții respiratorii. Acesta este mai periculos în cazul în care în casă locuiesc persoane în vârstă și copii, mai ales dacă aceștia suferă deja de astm. În cazul copiilor, simptomele care apar din cauza mucegaiului includ:

  • congestie nazală;
  • dureri în gât;
  • strănuturi;
  • dificultate în respirație;
  • alte simptome similare cu cele ale răcelii.
  • Te confrunți cu piele foarte uscată și mâncărimi

Un mediu exagerat de uscat îți poate cauza diferite probleme la nivelul pielii. Dacă observi o perioadă în care pielea ta devine din ce în ce mai uscată și apar scuamele, dacă se înroșește sau suferi de mâncărimi intense, verifică umiditatea din locuința ta. Poți face asta cu ajutorul unui termometru digital care indică și procentul umidității. Nivelul ideal se află între 40 și 60%, iar dacă observi că în locuința ta atmosfera nu îndeplinește aceste condiții, va trebui să iei măsuri care să te ajute să crești sau să readuci umiditatea în parametri normali. Disconfortul fizic se mai poate manifesta prin:

  • congestie a sinusurilor;
  • durere de cap;
  • buze crăpate;
  • tuse uscată;
  • iritații nazale și la nivelul ochilor.

Calitatea aerului din casa ta influențează într-o mare măsură atât starea de spirit, cât și sănătatea. Nu lăsa nerezolvate problemele pe care le observi, deoarece acestea pot agrava oricând simptomele unor afecțiuni cronice sau pot declanșa alergii. Bucură-te de un cămin echilibrat și protejează-ți întreaga familie.

Sursa foto: by Bench Accounting /Unsplash.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri