O casă sigură înseamnă un loc pe care tâlharii să îl evite sau care să nu le permită acestora să pătrundă prea ușor, dar înseamnă și un loc care să reziste în fața calamităților naturale și în care să respiri aer curat.
Așadar, este important ca locuința să fie dotată cu sisteme de securitate care să permită detectarea pericolelor și soluționarea acestora. Iată cum poți avea o casă ferită de pericole în trei pași simpli:
Primul pas: securizarea ușilor și ferestrelor
Tâlharii reprezintă una dintre principalele amenințări pentru o casă și, implicit, pentru locuitorii acesteia. De multe ori, hoții acționează în grup și caută cele mai vulnerabile case și cele mai facile modalități de a pătrunde într-o locuință. De aceea, este important să acorzi o atenție sporită ușilor și ferestrelor. În acest sens, locuința trebuie să fie dotată cu un sistem de securitate care să includă senzori pentru ferestre și uși. Aceștia alertează locatarii când cineva încearcă să intre ilegal în casă. Totodată, este recomandat ca ușa de la intrarea în locuință să aibă încuietori suplimentare.
O altă soluție care descurajează hoții să pătrundă într-o casă este instalarea unui sistem de iluminare a curții bazat pe senzori de mișcare.
Al doilea pas: instalarea unor sisteme de avertizare și protecție
Senzorii de inundație, de fum și de gaz sunt importanți pentru siguranța unei locuințe. În prezent, există numeroase sisteme automatizate care pot fi de mare ajutor într-o casă. De exemplu, cu ajutorul unui detector gaz, riscurile de intoxicări sau explozii scad considerabil. Un astfel de dispozitiv se activează când detectează o scurgere de gaz și, odată pornită alarma, alimentarea cu gaz se oprește automat.
De asemenea, senzorii de inundație sau de îngheț sunt indispensabili într-o locuință. Aceștia monitorizează temperatura și apa și, dacă sunt detectate probleme, vei fi notificat înainte ca situația să devină problematică. Cele mai multe sisteme automatizate funcționează pe bază de SMS: locuitorii primesc un mesaj pentru a fi atenționați de situația existentă.
Al treilea pas: menținerea curățeniei
Curățenia este un factor important pentru a avea o casă sigură. În primul rând, o locuință ordonată permite evacuarea rapidă a locatarilor în cazul unor probleme (de la incendii și inundații până la furturi). În acest sens, este esențial ca accesul spre ieșirea din casă să nu fie restricționat, de aceea este esențial să nu blochezi ușile și ferestrele cu obiecte de mobilier sau de design.
De asemenea, este important ca aerul din locuință să fie unul proaspăt, pentru a evita apariția unor probleme de sănătate. Drept urmare, este recomandat să ștergi frecvent praful din casă, precum și orificiile de ventilație. În plus, mucegaiul poate cauza probleme de sănătate, de aceea trebuie să iei măsurile necesare pentru a împiedica apariția acestuia sau pentru a-l curăța. O metodă eficientă de a stopa formarea mucegaiului este prin ventilarea camerelor. Deschide zilnic ferestrele și ușile pentru a reduce nivelul de umiditate.
Securizarea locuinței nu trebuie percepută ca o corvoadă, ci ca o necesitate care îți va face viața mai ușoară. De aceea, este recomandat să identifici principalele nevoi și să te concentrezi asupra lor, astfel încât să preîntâmpini situațiile dezastruoase. Tehnologia a avansat semnificativ în ultimii ani, drept urmare poți găsi soluții inteligente pentru orice nevoie.
Sursă foto: fizkes /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri