Plante anuale excelente atat pentru interior, cat si pentru gradina, ardeiul iute, Capsicum annuum, este o planta extraordinar de interesanta, ce poate fi crescuta fara probleme in interior. Datorita nenumaratelor sale calitati, acesta este o planta usor de intretinut si ce ofera diverse beneficii, prevenind multe boli, de la cele cardiovasculare, pana la cele de stomac sau de gat.
Rosu, verde, galben sau portocaliu, ardeiul iute este o planta ce se bucura de popularitate in intreaga lume si pe care trebuie sa o aveti neaparat in casa dumneavoastra. Provenind din America, acesta suporta aproape orice climat si este cultivat in toate colturile lumii.
Este o planta de interior minunata, datorita aspectului sau foarte placut. Frunzele sunt ovale sau in forma de lance, iar florile albe, cu fructul alungit, ce ajunge pana la 7 cm. In cazul in care doriti sa cresteti aceasta planta in gradina, ea trebuie cultivata intr-un loc relativ insorit. In interiorul casei, planta trebuie asezata intr-un loc expus soarelui si pamantul acesteia trebuie pastrat umed.
Ardeiul iute se cultiva extrem de usor; tot ce trebuie sa faceti este sa plasati semintele in ghiveci, fara a le acoperi, intrucat au nevoie de lumina, si sa le pastrati la o temperatura cuprinsa intre 21-23 grade Celsius, urmand sa incolteasca in trei saptamani. Pentru ca planta sa dea rod in preajma Craciunului, semintele trebuie asezate in vas in jurul lunii mai.
Planta cu un gust puternic, aromat, dulceag sau picant, contine capsaicina, substanta care ii confera iuteala. Aceasta iuteala se masoara in unitati Scoville, masuratoare ce are la baza diluarea extractului de ardei iute. Cei mai iuti ardei ating pana la 300.000 de unitati Scoville, ardeii thailandezi cei mai iuti atingand 100.000 de unitati, in vreme ce cunoscutul jalapeno sau italienescul peperoncini ajungand la doar 5.000 de unitati.
Semintele uscate si macinate sunt folosite, de regula, pentru a inlocui piperul, in vreme ce frunzele sunt utilizate in prepararea diverselor bauturi aromate. Ardeii iuti pot fi pastrati atat cruzi, cat si in borcan, insa, in stare uscata, rezista cel mai bine, emanand un miros parfumat.
Cu o cantitate insemnata de vitamina C, ardeiul iute mai poate fi pastrat in sticlute, amestecat cu ulei de masline, nefiind numai foarte placut ca si obiect decorativ, ci putand fi folosit si ca solutie de masaj impotriva celulitei si a vergeturilor sau pentru imbunatatirea circulatiei.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice