Studiile arată că grădinăritul este o activitate care ne reconectează cu natura, ne ajută să gestionăm și să reducem stresul, contribuie la menținerea sănătății optime a inimii și pur și simplu ne face mai fericiți și mai binedispuși. Dacă dețineți o grădină sau un spațiu pe care doriți să îl transformați într-o grădină plină de viață și de culoare, iată 12 plante și arbuști cu flori care ii pot schimba înfățișarea în totalitate. Aceste plante minunate, cu flori sau fără, o pot transforma într-un adevărat colț de rai în sezonul de primăvară-vară.
Cele mai frumoase plante decorative și arbuști cu flori pentru o grădină ca în Rai
Rhododendron
Deși se regăsește și înflorește cu precădere în Asia, rhododendronul este extrem de îndrăgit și la noi datorită florilor sale viu colorate și spectaculoase. Ca arbust decorativ, rhododendronul poate atinge și 3-4 metri, dar la fel de impresionant arată și în ghiveci. Arbustul lemnos face parte din familia Ericaceae care se poate lăuda cu peste 1000 de specii de plante. Planta iubește apa, umiditatea și clima blandă, evitați așadar să o expuneți excesiv în razele soarelui sau în bătaia vântului.
Știați totodată că arbustul de rhododendron este copacul reprezentativ al 2 state din India: Sikkim and Uttarakhand, iar floarea de rhododendron este floarea oficială a Nepalului, dar și floarea reprezentativă a provinciei Jiangxi din China și a statelor Washington și Virginia de Vest din Statele Unite ale Americii?
Foto: De la Image.Art /ShutterstockForsythia
Forsythia face parte din familia Oleaceae și genul său dispune de 11 specii, cele mai multe fiind native din Asia de Est. Explozivele flori galbene înfloresc primăvara, destul de timpuriu, înainte ca frunzele să apară. Știați că denumirea de Forsythia provine de la numele lui William Forsyth, un celebru botanist scoțian, membru fondator al Societății Regale de Horticultură?
Foto: De la Ihor Hvozdetskyi /ShutterstockHortensia paniculată
Având în grădină un astfel de tufiș de hortensie, vei obține un colț magic. Specia de hortensie “Hydrangea paniculată Renhyde” sau “vanilie căpșuni” cum mai este denumită a devenit extrem de populară datorită florilor sale spectaculoase grupate în panicule. Acestea încep să înflorească într-o frumoasă nuanță de alb cu roz, iar pe măsură ce se maturizează pe parcursul verii rozul devine un roșu profund. Planta înflorește la început de iunie și pe tot parcursul verii, până în toamnă. Poate atinge o înălțime de până la 2 metri, iar florile ating până la 40 de cm. Hortensia paniculată se simte bine în sol umed, reavăn, dar iubește și lumina și zonele semiumbrite. Feriți-vă însă să o expuneți direct razelor soarelui. Tăierea plantei se realizează primăvara.
Cotinus coggygria sau Arbustul de fum
Cotinus coggygria sau scumpia este o specie de plante cu flori care face parte din familia Anacardiaceae, regăsindu-se cu precădere în sudul Europei, dar și în anumite zone din Asia centrală. Scumpia este originară din emisfera nordică. Văzute de la distanță, inflorescențele pufoase ale arbustului grupate în panicule, având o lungime de 15-30 de cm, seamănă cu fumul, de aici și denumirea sa.
Foto: De la guentermanaus /ShutterstockBougainvillea sau Floarea de hârtie
Bougainvillea este originară din estul Americii de Sud și este des întâlnită în Brazilia, Peru sau Argentina, dar s-a adaptat bine și la clima din țara noastră. Genul Bougainvillea face parte din familia de plante Nyctaginaceae și se cunosc în jur de 4-18 specii aparținând genului. Bougainvillea înflorește din vară până în toamnă și arată minunat decorând grădinile sau îmbrăcându-i zidurile. I se mai spune și “floarea de hârtie” și poate avea flori în nuanțe de roșu, violet, galben sau portocaliu. Planta iubește lumina și este indicat a fi plantată în zone din grădină unde este protejată de curenții de aer rece. Bougainvillea are nevoie de condiții speciale în anotimpul rece fiindcă nu tolerează temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.
Viburnum opulus (Călinul)
Specia Viburnum opulus sau Călinul face parte din genul Viburnum, familia Adoxaceae. Arbustul decorativ este specific Europei, Africii de nord și Asiei centrale. Atingând o înălțime de până la 4 m, este o adevărată bijuterie în grădinile de vară. Florile plantei sunt asemenea unor bulgarasi proeminenți de zăpadă și înfloresc în prima lună de vară. Sferele albe printre frunzișul verde intens sunt o încântare vizuală.
Foto: De la Vladimir Konstantinov /ShutterstockGlicina mov (Wisteria)
Pentru cine își dorește o grădină spectaculoasă, glicina sau wisteria este un must-have. Wisteria face parte din familia Fabaceae și este nativă din China, Coreea, Japonia și estul Statelor Unite ale Americii.
Această plantă cățărătoare, cu minunatele sale flori în formă de ciorchini curgători de culoare mov-liliachiu, poate fi plantată lângă un gard, pe o fațetă sau zid, în formă de boltă etc. Florile arbustului seamănă cu cele de salcâm și le puteți admira în lunile mai-iulie. Glicina mov este prietena cea mai bună a soarelui, dar îi place și semiumbra și solul umed, bine drenat. Planta matură rezistă și temperaturilor scăzute.
Foto: De la nnattalli /ShutterstockHosta sau Crinul de toamnă
Genul Hosta face parte din familia Asparagaceae și este originar din Asia de nord-est, cu precădere Japonia. Planta a fost botezată astfel în anul 1812 de către botanistul austriac Leopold Trattinnick în onoarea botanistului Nicholas Thomas Host. De data aceasta, nu florile, ci frunzele plantei sunt cele care creează spectacol și un adevăr decor de poveste. Planta este perenă, ușor de cultivat și crește și în zonele umbrite, iar frunzele pot fi verzi, pestrițe sau cu margini galbene, crem sau albe.
Foto: De la Flower_Garden /Shutterstock
Cytisus Scoparius Lena
Cytisus Scoparius Lena este un arbust splendid, ce poate fi plantat ca atare în grădini, în ghiveci sau pe post de gard viu. Florile sale în nuanțe aprinse de roșu-portocaliu amintesc de culorile unui apus învăpăiat de vară. Le putem admira în lunile mai-iunie. Arbustul va prospera într-un colț însorit al grădinii, pe un sol bine drenat și cu un conținut scăzut de acid.
Foto: De la Iva Vagnerova /ShutterstockSpiraea
Spiraea se numără printre acele plante ornamentale care nu ar trebui să lipsească dintr-o grădină care se respectă datorită aspectului său deosebit, cu ramuri arcuite și pline de buchețele de flori mici, albe și dense J. Nativă din zonele cu climă temperată ale emisferei nordice, spiraea face parte din familia Rosaceae și dispune de 80-100 specii. Soiului din imaginea de mai jos i se mai spune și “cununița”, iar florile pot fi admirate din luna aprilie până la sfârșitul lunii mai. Planta se simte bine în locurile luminoase sau aflate în semiumbră și îi priește solul nisipos și argilos, bine drenat.
Clematis Montana
Clematis montana este o plantă cu flori ce face parte din familia Ranunculaceae, fiind nativă din zonele muntoase ale Asiei precum Afganistan sau Taiwan. Înflorește la sfârșit de primăvară când se acoperă de o splendoare de flori ce durează până la 4 săptămâni. Florile impresionante au 4 petale și pot fi albe sau roz, emanând totodată un miros plăcut cu note de vanilie. Arborele ornamental atinge între 4-8 metri, iubește apă și solul bine drenat.
Foto: De la yuliya ivanenko /ShutterstockCornus Cousa
Cornus este un gen de arbuști originari din Eurasia și America de Nord, China, Japonia și sudul Statelor Unite Americii bucurându-se de cele mai multe și impresionante specii de Cornus (dogwood). Arbustul Cornus Cousa are frunzele căzătoare și face parte din familia Cornaceae. Coroana sa compactă și densă se acoperă de frunze verde închis ce devin purpurii toamna și de flori albe, cu 4 petale, de mărime medie.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri