Pentru a te ajuta să rezolvi această problemă, îți sugerăm achiziționarea fie a unei centrale electrice, fie a uneia pe combustibil solid (lemne, cărbuni, peleți, etc). Nu toată lumea își dorește să se racordeze la rețeaua de gaz, așadar citește rândurile următoare pentru a determina care dintre celelalte două alegeri este potrivită pentru nevoile tale.
Avantaje și dezavantaje ale unei centrale pe combustibil solid
Principalul avantaj al unei centrale termice pe combustibil solid este chiar costul redus al combustibilului. Totuși, spațiul reprezentând deseori un impediment, această alegere este îndeosebi recomandată celor care trăiesc în zonele rurale sau rezidențiale, configurația unui bloc de locuințe nefiind tocmai ideală. Pentru a instala o astfel de centrală vei avea nevoie de o cameră auxiliară pentru a plasa cazanul de ardere, vasul de expansiune și eventual boilerul, dacă acest sistem există sau este inclus. În plus, te vezi transportând frecvent sacii cu cărbuni sau lemnele pe scări?
Desigur, ai putea opta și pentru un model cu gazeificare, care prezintă beneficiul de a putea transforma lemnul în gaz, crescând în acest mod randamentul energetic. Există pe piață chiar și modele cu autoîncărcare pentru a-ți ușura efortul și cu termostat, pentru asigurarea unei temperaturi constante în locuință. Ia aminte totuși, aceste modele vor funcționa cel mai probabil cu peleți, nu cu lemne, opțiune ceva mai costisitoare.
Nu în ultimul rând, chiar dacă centrala va funcționa pe combustibil solid, aceasta va necesita racordare la sistemul electric pentru a te putea asigura că anumiți senzori și programe pot funcționa. Având în vedere mână de lucru necesară la instalarea centralei și multiplele elemente ce trebuie achiziționate, de exemplu cazan, vas de expansiune, sisteme de siguranță și pompe de circulație, ca să nu mai pomenim de calorifere, investiția inițială într-un astfel de model poate fi destul de ridicată.
Avantaje și dezavantaje ale unei centrale electrice
Dacă instalarea unei centrale termice pe combustibil solid presupunea un proces ceva mai complicat, în ceea ce privește montarea unei centrale electrice, lucrurile chiar nu puteau fi mai simple. Practic, în linii mari, nu vei avea nevoie decât de o priză. Această variantă este ideală pentru cei care vor să încălzească un apartament în care spațiul reprezintă o problemă.
Sistemul este foarte ușor de utilizat, centrală asigurând diverse funcții și un termostat pentru reglarea automată a confortului termic. Prin racordarea la sistemul de apă se poate obține și încălzirea apei menajere. Nu în ultimul rând, costul de achiziție este mult redus față de alte tipuri de sisteme de încălzire.
Pare că toate sunt bune și frumoase, dar există și niște dezavantaje. Energia electrică este mai scumpă decât combustibilul solid, aducând cu sine și costuri ceva mai piperate pe timpul iernii. Nu uita nici să verifici starea branșamentului de energie electrică, existând posibilitatea ca unul vechi să necesite câteva modificări. Ia în calcul și suprafața pe care vrei să o încălzești, deoarece costul facturii va crește în raport cu spațiul util ce necesită încălzire. Nu uita să ai un plan de rezervă în cazul unei pene de curent.
Ei bine, care variantă pare să-ți surâdă în acest moment?
Foto fr si main: De la Yevhen Prozhyrko /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară