1. Eficiența ferestrelor este importantă
Nu numai pereții și tavanul, ci și ferestrele sunt responsabile pentru pierderea căldurii dintr-o locuință, pe timpul iernii. Tipul tâmplăriei, al geamului, precum și materialele utilizate pentru fabricarea unei ferestre sunt factori care pot să influențeze eficiența termică a casei tale.
Pentru ca ferestrele să fie eficiente, este recomandat să pui accent pe etanșeitate și eliminarea punților termice între îmbinări, deoarece în acest mod vei reuși să obții o izolație termică superioară.
O bună combinație de profile și sticlă pentru ferestrele locuinței tale este cea compusă dintr-o tâmplărie din PVC și un geam termoizolant dublu sau triplu, cu foi de sticlă de 4mm, 6mm sau 8mm, conform Energy Saving Trust. Această combinație este avantajoasă atât pe timpul iernii, datorită reducerii pierderilor de căldură, cât și pe timpul verii, prin reducerea supraîncălzirii locuinței.
Prin luarea unor decizii inteligente, tu ai puterea de a face schimbări pentru a avea o casă călduroasă cu un consum minim de energie, care să nu-ți afecteze calitatea vieții. Află detalii despre cum poti creste eficienta energetica a casei rapid și obține un confort termic sporit!
2. Folosește înțelept centrala termică
Una dintre cele mai eficiente centrale termice este cea cu condensare, care folosește tehnologia condensării pentru a-și mări randamentul de funcționare. În timp ce o centrală termică obișnuită nu poate recupera temperatura din gazele de ardere, o centrală termică cu condensare reușește să parcurgă acest proces, fiind astfel mai eficientă energetic, potrivit Energy Policy Group (EPG).
Indiferent de tipul de centrală termică pe care îl folosești, aceasta te poate ajuta să obții confortul termic dorit atunci când folosești centrala într-un mod corespunzător. Iată ce poți face în acest sens:
- folosește un termostat ambiental – acesta poate menține temperatura constantă în locuința ta pentru a obține numeroase beneficii, precum: un număr mai mic de porniri ale centralei și, implicit, o durată de viață mai mare a ei, confort termic sporit, consum redus de gaz.
- apelează la panouri reflectorizante din polistiren pentru calorifere – acestea permit răspândirea cât mai uniformă a căldurii în interiorul locuinței.
3. Eliberează caloriferele
Caloriferele sunt principala sursă de căldură dintr-o locuință, astfel că trebuie să te asiguri că funcționează la capacitate maximă, pentru a te bucura de confortul termic dorit. Iată ce poți face astfel încât să obții un randament maxim al caloriferelor:
- aerisește caloriferele deoarece atunci când există probleme și acestea nu se încălzesc uniform, va fi nevoie să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile;
- încearcă să nu blochezi caloriferele cu piese de mobilier – acestea împiedică pătrunderea căldurii în locuință;
- nu lăsa draperiile și perdeaua să acopere caloriferele. Chiar dacă din punct de vedere estetic nu arată la fel de bine, este recomandat să ridici perdelele și draperiile deasupra caloriferului pentru a permite căldurii să pătrundă în locuință. Poți face asta cu ușurință, cu ajutorul unor accesorii cu magnet.
4. Bucură-te de soare, mai ales iarna
Chiar dacă vara este bine să acoperim ferestrele cu draperii sau jaluzele pentru a menține o temperatură mai scăzută, iarna este recomandat să lăsăm ferestrele libere, astfel încât razele soarelui să poată pătrunde în locuință. Dacă locuința ta dispune de ferestre multiple și înalte, atunci poți să profiți de acest lucru și să te bucuri din plin de razele soarelui chiar și în anotimpul rece.
Indiferent de situație, iată câteva sfaturi de amenajare a încăperilor pentru a obține o locuință cât mai luminoasă:
- alege culori deschise pentru pereții camerei;
- folosește oglinzi și piese de mobilier din sticlă;
- include în design perdele cât mai subțiri și transparente, din voal sau mătase.
Alegerea unor ferestre eficiente termic, a unei centrale termice potrivite, dar și eliberarea caloriferelor sau permiterea razelor de soare în locuință sunt câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a obține confortul termic dorit pe perioada iernii.
Sursă foto: Iryna Inshyna/Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri