Dacă ne referim totuși la destinația ei principală, adică pregătirea mâncării, gospodinele se confruntă cu o serie de mici probleme care pot da peste cap bunul mers al lucrurilor din procesul de gătire. Iată cele mai întâlnite mici probleme din bucătărie și cum le poți rezolva eficient.
Prea multe alimente în cantități mici
Mezeluri, brânzeturi sau chiar unele legume, toate se consumă cu drag atunci când au fost cumpărate, dar deja după a treia zi petrecută în frigider nu mai sunt la fel de atractive. Dacă ai epuizat varianta unui platou pe care să așezi de toate, nu te sfii să schimbi puțin mersul lucrurilor. Găsești rețete rapide și ușor de pregătit de Quiche Lorraine, cu doar câteva ingrediente de prin frigider și un timp redus de pregătire.
Nu te lăsa intimidată de denumirea excentrică și boemă a preparatului, pentru că este la fel de simplu ca la gustoasa pizza de casă cu toate ingredientele care au mai rămas neconsumate. Soluția este, așadar, să concepi preparate simple cu ajutorul cărora să reduci până la zero risipa alimentelor din frigider.
Condimente amestecate
În cele mai multe bucătării se găsește într-un dulap acea cutie cu pliculețe, flacoane și recipiente în care găsim condimente. De regulă, nici nu le putem vedea pe toate, uităm ce avem și mai cumpărăm sau când căutăm ceva rapid nu e de găsit pe nicăieri. Când ți-e lumea mai dragă, se răstoarnă un plic de condimente peste praful de copt și tot acest puzzle este numai bun de aruncat.
Alege să folosești o serie de recipiente etichetate, cu închidere ermetică și cu aplicare sau curgere ușoară, pentru a rezolva astfel problema condimentelor aflate peste tot. Odată ce condimentele sunt închise, își vor păstra mult mai bine aromele și nu se vor amesteca gusturile. Vei ști, astfel, ce mai ai în dulap și în ce cantități, ca să nu mai vorbim de aspectul instagramabil pe care îl va avea dulapul tău ordonat și, astfel, mult mai spațios.
Lipsa inspirației pentru gătit
De regulă, problema lipsei de inspirație se rezolvă cu ajutorul internetului. Îți vei găsi inspirația și vei descoperi chiar planuri pentru mai multe zile, din care să te inspiri. În funcție de frecvența cu care îți faci cumpărăturile te poți gândi, în mare, ce ingrediente ți-ar trebui pentru toate felurile de mâncare până la următoarea sesiune de cumpărături. În felul acesta, vei reuși să organizezi meniul chiar și pentru o săptămână întreagă. De partea cealaltă, dacă mai ai unele produse prin casă, fii inventivă și folosește din ele, pentru a nu depăși perioada de valabilitate sau prospețimea.
Loc limitat în frigider
Atunci când spațiul nu îți permite să te extinzi pe cât ți-ai dori, iar frigiderul este mai puțin încăpător, recomandarea este legată și de volumul cumpărăturilor și de modul de depozitare. Alege să folosești înțelept fiecare colțișor și, în cazul în care se impune, folosește recipiente de depozitare. Uneori ambalajele originale ocupă mai mult spațiu decât ar fi necesar. Dacă produsul permite acest lucru, mută-l în recipiente care să încapă perfect și care să reușească să păstreze prospețimea cărnii, fructelor (dacă nu ai acele spații separate în frigider) sau legumelor.
În plus, pentru mai multe produse din aceeași categorie (prăjiturele pufoase, ciocolățele sau alte deserturi sensibile), un recipient închis ermetic pentru frigider este ideal, mai ales că poți pune deasupra și alte alimente, fără să strici forma sau frișca desertului aflat dedesubt.
Pe cât de întâlnite și poate enervante sunt micile probleme de organizare din bucătărie, pe atât sunt de simple rezolvările. Puțină inspirație de pe internet, câteva recipiente potrivite pentru dulapuri sau sertare, o serie de caserole care se potrivesc suprapuse în frigider și iată că rezolvarea este perfectă. Bucătăriile moderne fac mereu treaba mai ușoară și micile poticneli sunt eliminate, făcând loc unui gătit eficient și unui timp de calitate petrecut între frigider, aragaz și chiuvetă.
Sursa Foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară