Ești responsabil pentru cheltuieli și reparații
Atunci când o țeavă se sparge sau se strică anumite lucruri când stai în chirie, tot ce ai de făcut este să suni proprietarul. Însă când locuința este a ta, lucrurile nu sunt la fel de simple. Indiferent dacă stai la garsoniera de vanzare Bucuresti sau la casă, tu ești responsabil pentru spațiul în care locuiești.
Cu alte cuvinte, va trebui să te ocupi de orice tip de reparații. Instalarea unei noi chiuvete, schimbarea gresiei sau înlocuirea unei țevi costă, motiv pentru care, pe lângă banii pentru locuință, ar trebui să ai și un fond de rezervă pentru a plăti astfel de cheltuieli. Este indicat să economisești 1% din valoarea locuinței în fiecare an pentru cheltuieli spontane. Dacă este vorba despre o casă mai veche, suma crește la 4% din valoarea sa.
Toate cheltuielile sunt separate
Când erai chiriaș, probabil că aveai majoritatea cheltuielilor incluse în chirie. Dacă ești proprietar de apartament sau casă, toate cheltuielile legate de locuință sunt împărțite pe categorii: întreținere, electricitate, gaz, abonament TV, internet și altele.
Pe lângă rata la bancă, va trebui să iei în calcul și astfel de cheltuieli care vor forma o sumă deloc de neglijat.
Pregătește-te pentru o schimbare a stilului de viață
Dacă plănuiești deja de ceva timp să te muți la casa ta, probabil că vei accepta destul de ușor aceste schimbări. În chirie, trebuie să reînnoiești contractul sau chiar să te muți, dacă acest lucru este solicitat de proprietar. Ca proprietar, poți spune adio contractelor de închiriere și mutărilor.
De asemenea, vei avea mai multe responsabilități și libertăți legate de locuință. Poți alege designul, culorile și cum îți vei renova casa. Mai mult, toate cheltuielile legate de reparare, întreținere sau înlocuirea unor piese țin de tine. De la caz la caz, poate fi nevoie să cumperi noi piese de mobilier, iar costurile mobilării unei garsoniere, apartament sau case se vor aduna repede. Ia în calcul și costurile aferente mutării din chirie până la noua locuință.
Vei fi mai apropiat de comunitate
Conform unui studiu realizat de Pew Research Center, 65% dintre proprietarii de locuință se simt parte a unei comunități, comparativ cu 52% în cazul chiriașilor. Mai mult, procentul persoanelor atașate de locul în care stau este de 20%, aproape dublu decât în cazul celor care stau în chirie (11%).
Odată ce ai cumpărat o locuință, sunt șanse mai mari să ai o relație mai apropiată cu vecinii. În funcție de timp, poți ajunge să vezi vecinii ca niște prieteni. Pe lângă conversațiile zilnice, vecinii se susțin și se ajută între ei.
Ai mai multă stabilitate emoțională
După o zi lungă la locul de muncă și timpul petrecut în trafic, te întorci la căminul tău, un loc care îți oferă confort și stabilitate emoțională.
Mai mult, nu există riscul, așa cum se poate întâmpla când ești chiriaș, să fii dat afară înainte de încheierea contractului. Totodată, poți economisi bani, deoarece suma care s-ar duce pe chirie poate reprezenta rata. Iar dacă valoarea ratei este cunoscută, chiria poate varia și depinde foarte mult de proprietar.
Reprezintă un motiv de mândrie
Pe lângă beneficiile de natură financiară, să fii proprietarul unei locuințe reprezintă un bun motiv de bucurie și satisfacție. Achiziția unei proprietăți presupune mult efort, iar simplul fapt de a fi proprietar este o reușită care ar trebui sărbătorită cu persoanele dragi.
Ca proprietar de locuință, vor apărea mai multe cheltuieli neașteptate decât ai crede. Iar pe măsură ce aceste cheltuieli se adună, poate îți va scădea entuziasmul. Totuși, odată ce te obișnuiești cu toate aceste schimbări, vei constata că beneficiile de care te vei bucura depășesc neajunsurile.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară