Fie că ţi-ai cumpărat o locuinţă sau că ai găsit una de închiriat, mutarea în casă nouă este un motiv numai bun de sărbătoare. Succesul demersului depinde de evitarea unor greşeli, care pot necesita timp suplimentar şi chiar sume de bani.
Realizarea şi urmărirea unei liste de verificare a mutării este, întotdeauna, cel mai bun ajutor. Datorită ei, te poţi asigura că paşii pe care îi vei urma sunt corecţi şi, mai ales, că nu vei omite ceva important. O poţi face pe telefon sau pe hârtie, oricum îţi este ţie mai uşor. Aşadar, hai să începem:
Sfaturi pentru împachetare:
1. Atunci când vine vorba despre împachetarea lucrurilor, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te gândeşti, cu mare atenţie, care sunt cele de care vei avea, cu adevărat, nevoie. Este un bun prilej pentru a-ţi face o inventariere a lucrurilor şi, implicit, o sortare a lor. Cele pe care nu le-ai mai folosit de mult, sau poate chiar niciodată, cu siguranţă îi sunt altcuiva necesare. Fie întrebi prietenii, fie le donezi sau chiar le poţi ambala cu grijă şi lăsa lângă ghena de gunoi, pentru a putea fi luate de o persoană care are nevoie de ele şi nu şi le permite.
2. Cumpără cutii potrivite: după ce ai stabilit care sunt lucrurile pe care vrei să le iei în noua casă, următorul pas este să cumperi cutiile potrivite pentru transportul lor. Poţi opta pentru cutii de carton pentru lucrurile care nu sunt foarte grele şi pentru cele de plastic, cu sau fără capac, pentru lucrurile care cântăresc mai greu. Diferenţa dintre aceste două tipuri de cutii nu constă doar în capacitate şi în rezistenţă, ci şi în preţ. Pe cele de carton, după folosire, le poţi arunca fără regrete, dar cele de plastic dur au un preţ mai mare şi îţi vor fi utile în casă şi după mutare.
Dacă ai acumulat o mulţime de amintiri frumoase, pe care pur şi simplu nu ai suficient loc să le ţii expuse, precum cupele sau câteva placi ardezie personalizate, atunci poţi cumpăra special pentru ele o cutie deosebită.
3. Aşezarea lucrurilor în cutii: deşi pare logic, e posibil să omiţi un aspect important. Lucrurile mai grele, dar care nu sunt fragile, trebuie să stea întotdeauna la baza cutiei. Nu vom insista pe acest aspect dar, fiind unul important, a trebuit să menţionat.
4. Nu te zgârci la folia de protecţie: oricâtă grijă ai avea de lucrurile tale atunci când le împachetezi, nu poţi şti niciodată ce se va întâmpla pe parcursul transportării. De aceea, chiar dacă nu sunt lucruri fragile, este bine să foloseşti suficientă folie de protecţie.
Sfaturi pentru ziua mutării
Ziua mutării efective este una destul de solicitantă, dar care se va încheia mereu cu o mulţumire de sine. Pentru a elimina, pe cât posibil, stresul suplimentar, îţi vom împărtăşi câteva lucruri de care să ţii cont:
- Fii cât se poate de organizată: oricât de obosită ai fi, înainte de a încărca în maşină cutiile, fă-ți o situație a acestora. Etichetează fiecare cutie şi fă-ţi un fel de inventar, pentru a şti exact câte sunt şi, mai ales, care sunt cutiile cu lucrurile de care ai imediat nevoie. Pune-le pe acestea într-o zonă diferită, pentru a avea acces rapid la ele.
- Trezeşte-te cât mai devreme: ştim că este un efort suplimentar, dar crede-ne că şi o oră în plus va face diferenţa. Vei avea timp să îţi bei cafeaua în linişte, să verifici listele făcute şi să-ţi pui deoparte lucrurile importante de care vei avea nevoie.
Ideile de mai sus te vor ajuta în acest pas important al vieţii tale. Indiferent cât de obositor ar fi, mutatul într-o casă nouă reprezintă, mai întâi de toate, începutul unei noi etape din viaţa ta, de care trebuie să profiţi din plin!
Sursa foto: Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice