IN ACEST ARTICOL:

Imaginează-ți că dorești să îți aspiri covoarele în primii ani ai secolului XX. Ar trebui să apelezi la un serviciu de aspirare din ușă în ușă, care ar trimite o mașină uriașă trasă de cai acasă la tine. Furtunurile ar fi introduse prin ferestrele tale, atașate la mașina alimentată cu benzină de afară, pe stradă. Nu foarte convenabil, nu? Iar când a fost inventat primul model electric portabil în 1905, cântărea 42 de kilograme... de asemenea, nu foarte convenabil!

Acum poți folosi un aspirator robot care să se ocupe singur de murdăria din casa ta fără ca tu să fi nevoit să-l acționezi manual. Ori, pentru spațiile mari precum clădirile de birouri, un aspirator Karcher va face față cu brio camerelor imense.

Istoria aparatului care îți menține curățenia în casă

Aceste aparate electrocasnice au suferit multe modificări de-a lungul anilor, mergând de la simple măturători de covoare la mașini electrice de aspirare de mare putere. Aparatul așa cum îl știi astăzi a fost inventat de James Murray Spangler în 1907. El a folosit un vechi motor de ventilator pentru a crea aspirație și o față de pernă pe mânerul unei mături pentru filtru.

El și-a patentat „măturătoarea cu aspirație”, dar la scurt timp după aceea, William H. Hoover și-a cumpărat brevetul și a început Compania Hoover pentru a produce acest tip de aparat electrocasnic. Proba gratuită de zece zile a Hoover și vânzările din ușă în ușă au plasat în curând micile aparate în casele din toată lumea. De-a lungul anilor, Hoover a adăugat componente (cum ar fi „bara de bătaie”) pentru a îndepărta murdăria din covor, astfel încât mașina să o poată aspira.

Aparatele funcționează datorită principiului lui Bernoulli, care afirmă că pe măsură ce viteza aerului crește, presiunea scade. Aerul va curge întotdeauna dintr-o zonă de înaltă presiune într-o zonă de joasă presiune, pentru a încerca să echilibreze presiunea. Orice aparat de acest tip are un orificiu de admisie în care intră aerul și un orificiu de evacuare pe unde iese aerul. Un ventilator din interiorul vidului forțează aerul către orificiul de evacuare la o viteză mare, ceea ce scade presiunea aerului din interior, conform principiului lui Bernoulli.

Acest lucru creează aspirație – aerul cu presiune mai mare din exteriorul vidului intră în grabă prin orificiul de admisie pentru a înlocui aerul cu presiune mai mică. Aerul care intră duce cu el murdăria și praful de pe covorul tău. Această murdărie este prinsă în sacul de filtrare, dar aerul trece chiar prin sac și iese prin evacuare. Când sacul este plin de murdărie, aerul încetinește, crescând presiunea. Acest lucru scade puterea de aspirare a dispozitivului, motiv pentru care nu va funcționa la fel de bine când sacul este plin.

Proiect DIY pentru tine și familia ta: cum să faci un aspirator

În acest proiect poți realiza un aspirator cu pompă manuală care modifică presiunea aerului din interiorul acestuia și creează aspirație folosind un piston în loc de ventilator. Urmează procedura pentru a-ți face singur un aparat de aspirare a murdăriei, apoi privește-l cum funcționează!

Dacă vrei să îi lași pe cei mici să facă singuri proiectul, trebuie să ai în vedere că un adult va trebui să ajute la tăiere.

De ce ai nevoie:

  • o sticlă din plastic de 2 litri;
  • o minge de ping-pong;
  • o lamă de ras;
  • un cutter sau foarfece ascuțite;
  • bandă adezivă;
  • ață;
  • hârtie;
  • un șervețel umed care a fost uscat în prealabil.

Ce ai de făcut:

1. Taie partea inferioară a sticlei la aproximativ 1/3 din distanța de la bază. Acum taie o fantă pe o parte a treimii inferioare a sticlei – acest lucru îți va permite să o glisezi în interiorul părții superioare a sticlei, astfel încât să poată acționa ca un piston.

2. Taie o fâșie de hârtie de 15x8cm și pliaz-o în jumătate pe lungime pentru un plus de rezistență. Lipește fiecare capăt al acestei benzi de fundul sticlei pentru a face un mâner pentru piston.

3. În partea superioară a sticlei, taie o gaură de 2 centimetri la aproximativ 3.5-4cm sub gât. Acest orificiu va duce la sacul de filtrare.

4. Fă un sac de filtrare pentru dispozitivul tău cu o bucată de șervețel umed uscat în prealabil, cu dimensiunea de 15x10cm. Îndoaie materialul în jumătate și lipește părțile laterale pentru a face o pungă. Lipește asta peste orificiul pe care l-ai făcut lângă gâtul sticlei.

5. Lipește un capăt al firului de ață de mingea de ping-pong. Pune mingea în partea superioară a sticlei. Treceți capătul liber al firului prin gura sticlei și lipește-l de exteriorul sticlei, astfel încât mingea de ping-pong să atârne puțin sub gât.

Apoi, tot ce ai de făcut este să traci de minge, iar ea va acționa ca un piston care va activa procesul de aspirare.

Photo by No Revisions on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri