Draperiile reprezintă acea piesă de decor multifuncțională, care are atât un rol practic, cât și un estetic. Draperiile sunt un ajutor de nadejde vara, atunci când te feresc de căldura excesivă și de razele soarelui, dar și iarna, în cazul în care ai ales draperii groase și care împiedică pătrunderea aerului rece de afară. În ceea ce privește rolul estetic, de care pomeneam, camerele arată mult mai elegant atunci când alegi draperiile potrivite.
Cum reușești să te bucuri cât mai mult de draperii?
Hai să vedem care sunt cele mai potrivite cinci sfaturi pe care le poți pune în aplicare pentru a prelungi durata de viață a draperiei visurilor tale.
- Consultă eticheta
O bună întreținere și o bună curățare se fac pornind de la instrucțiunile menționate pe eticheta draperiei pentru că fiecare model și fiecare material în parte poate avea nevoie de o îngrijire diferită.
Astfel, oricât de multe experiențe ai avea în acest domeniu, nu ezita să consulți etichetele pentru că este posibil să îți scape întotdeauna câte un aspect, poate mic, însă relevant pentru o bună întreținere.
Unele draperii pot fi spălate în mașina de spălat, în mod clasic și fără a ține cont de prea multe mențiuni speciale, însă materialele mai delicate pot avea nevoie de o spălare manuală, iar cele extrem de fine și de pretențioase ar putea avea nevoie de o spălare și de o curățare specială și în acest caz cel mai indicat este să apelezi la serviciile unei firme de curățătorie profesioniste.
- Elimină praful
Draperiile și perdelele scurte sau lungi au tendința de a acumula o mare cantitate de praf de care este bine să scapi înainte să bagi draperia în mașina de spălat sau să o duci la curățătorie. Te sfătuim să scuturi bine draperiile de praf sau chiar le aspiri pentru că în mașina de spălat praful doar se va amesteca cu apa și nu va fi eliminat în totalitate, existând un mare risc ca acesta să rămână lipit de material.
- Pregătește draperiile
Înainte de a le introduce în mașina de spălat sau de a le duce la o curățătorie, îndepărtează toate inelele sau alte materiale pe care le-ai folosit pentru a agăța draperiile. Acestea pot bloca mecanismele mașinii de spălat și pot duce inclusiv la deteriorarea materialului draperiei.
- Spală doar draperiile
Nu spăla în același timp draperiile și alte materiale textile, cum ar fi perdele sau haine deoarece acestea se pot deteriora prin decolorare sau prin interacțiunea altor elemente. Spală doar draperiile și nu folosi programul de stoarcere pentru a nu strica materialul și pentru o uscare mult mai eficientă, dar și pentru a te scuti de a le călca în cazul în care materialul draperiilor tale suportă acest proces.
- Spală-le la intervalul de timp potrivit
O spălare în exces poate duce la degradarea mult mai rapidă a materialului textil, în timp ce o întreținerea mult prea rară a draperiilor poate duce la acumularea în exces a prafului. Experții recomandă ca draperiile din bumbac să fie spălate o dată la trei sau la patru luni, la fel ca și cele din dantelă, iar în cazul celor din materiale de voal, o spălare o dată la două sau la trei luni este suficientă.
În ceea ce privește draperiile din materiale extrem de pretențioase, cum ar fi catifeaua sau mătasea, acestea se pot spăla o dată la trei-patru luni, însă doar apelând la o curățare profesională pentru că sunt materiale delicate și mașinile de spălat de acasă nu sunt indicate în acest sens - nu au programe care să fie dedicate acestui proces.
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te pentru cât mai mult timp de draperiile tale preferate! O întreținere corectă le va prelungi durata de viață!
Foto: Unsplash.com
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural