1.Elimină dezordinea
Primul pas în organizarea eficientă a spațiului de locuit este eliminarea dezordinii. O casă ordonată și primitoare începe cu o analiză atentă a obiectelor pe care le deții și cu decizia de a le păstra, arunca sau dona. Acest proces poate părea copleșitor, dar, pe parcurs, vei vedea cum casa ta prinde mai mult contur și devine mai confortabilă.
Începe, așadar, cu fiecare cameră în parte și sortează-ți lucrurile în 3 categorii: păstrează, aruncă, donează. Fiecare obiect ar trebui să aibă un loc bine stabilit. Întreabă-te dacă ai folosit recent un anumit obiect și dacă îți aduce bucurie sau valoare. Dacă răspunsul este negativ, poate că este timpul să te desparți de el.
Un alt truc util este să te concentrezi pe zone mici. Poți începe cu sertare, dulapuri sau rafturi individuale. Acest pas va face tot procesul mai simplu și îți va oferi un sentiment de satisfacție, odată ce vezi rezultatul final.
2.Alege mobilier multifuncțional
Mobilierul multifuncțional poate fi o soluție bună dacă îți dorești să economisești spațiu și să îți organizezi eficient locuința. De exemplu, o canapea extensibilă este perfectă pentru living. Nu doar că îți oferă un loc confortabil pentru relaxare, dar se poate transforma ușor într-un pat pentru oaspeți. Mesele pliabile sau extensibile sunt și ele o alegere excelentă pentru zonele de dining, pentru că îți permit să eliberezi spațiu atunci când nu le folosești.
În ceea ce privește livingul, o masă de cafea cu spațiu de depozitare interior poate fi utilă. Pe lângă faptul că îți oferă un loc pentru cafea sau reviste, îți permite să depozitezi și alte lucruri mai mici: decorațiuni, cărți, albume foto. În plus, dacă îți dorești să ai o sufragerie primitoare, ar trebui să alegi piese de mobila living care îmbină utilul cu plăcutul.
În dormitor, un pat cu sertare integrate poate fi o idee bună, deoarece îți oferă un spațiu suplimentar pentru depozitarea lenjeriilor, hainelor sau a altor obiecte. De asemenea, rafturile montate pe pereți sunt ideale pentru cărți, decorațiuni sau alte obiecte pe care îți dorești să le păstrezi.
3.Creează diferite zone în locuință
O tehnică pe care o poți folosi atunci când vorbim despre un spațiu relativ mic este împărțirea lui în mai multe zone. Acest truc te poate ajuta să delimitezi clar diferite părți ale casei și să folosești eficient fiecare colț al ei.
Începe, așadar, prin a analiza nevoile tale și ale familiei. Spre exemplu, în living, poți crea o zonă de relaxare cu o canapea confortabilă și un televizor, dar și un colț de lectură cu un fotoliu și o lampă de citit. Dacă spațiul îți permite, adaugă și un mic birou pentru lucru sau studiu.
În bucătărie, poți crea o zonă de gătit bine delimitată, separată de zona în care tu și familia ta serviți masa. Mobilierul multifuncțional, cum ar fi o insulă de bucătărie cu loc pentru depozitare, poate ajuta la separarea acestor zone și la menținerea unei locuințe eficiente din punctul de vedere al spațiului disponibil.
Dormitorul poate beneficia și el de zonificare. Creează o zonă de dormit confortabilă, separată de un colț de relaxare sau de un spațiu de lucru. Folosirea paravanelor sau a bibliotecilor deschise poate ajuta la delimitarea acestor spații fără a închide complet camera.
Așadar, organizarea locuinței tale ar trebui făcută cu atenție, astfel încât să profiți la maximum de spațiul disponibil. Cu puțină muncă și urmând sfaturile de mai sus, vei putea să te bucuri de o casă mai primitoare și mai confortabilă pentru tine și persoanele dragi ție.
Sursă foto: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri