Planta cu flori albastre si o mireasma deosebita, levantica este cunoscuta pentru intrebuintarile sale medicinale, gastronomice, cat si ornamentale. Aceasta face parte din familia Labiatae si infloreste vara, sub aspectul unei tufe. Datorita parfumului sau persistent, levantica este un ingredient de baza al multor produse medicinale si de intretinere corporala, aceasta fiind folosita inca din cele mai vechi timpuri la baile aromate.
Arbustul cu durata de viata mare este de origine mediteraneana si prefera terenurile aride, pietroase si, desi suporta bine seceta, este recomandabil sa fie udat regulat; tocmai din aceste motive, levantica este o planta ce poate fi crescuta cu usurinta si in interiorul locuintei tale. De asemenea, este de preferat sa fie asezata in bataia razelor solare, iar pe timpul iernii, se va avea in vedere reducerea umiditatii. Tufele de levantica prezinta frunze liniare si pot atinge o inaltime de 60 cm.
Aceasta planta se poate inmulti prin mai multe metode, prima fiind cea a rasadurilor, prin insamantarea in straturi reci. De asemenea, se poate inmulti si prin intermediul butasilor, ce se bazeaza pe despartirea tufelor.
Intrebuintarile practice ale lavandei
Intrebuintarile acestei plante sunt foarte numeroase. Uleiurile de levantica sunt la mare cautare, folosindu-se si in sedintele de aromoterapie. Adaugate intr-o cantitate de cateva picaturi, in uleiurile de corp, vor duce la obtinerea unei piei catifelate si parfumate. Totodata, uleiul de levantica, ce este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antiseptice, poate fi folosit in momentul in care ai dureri de cap, frecand usor tamplele si fruntea cu cateva picaturi.
Alte utilizari ale acestei plante vizeaza nasul infundat si arsurile. Daca ai nasul infundat, adauga cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte si inhaleaza aburii, iar in cazul in care te-ai ars, aplica ulei de levantica direct pe arsura. Sub forma de ceai, levantica poate fi folosita pentru igiena orala, inlocuind cu succes apa de gura.
In ceea ce priveste locuinta, aceasta poate fi folosita nu numai ca planta decorativa, ci si pentru a imparfuma incaperile. Intr-un recipient cu pulverizator, amesteca niste apa si cateva picaturi de ulei de levantica, iar caminul tau va capata un miros placut. Amestecat cu bicarbonat de sodiu si apa, uleiul de levantica este un bun dezinfectant. Foloseste solutia astfel obtinuta pentru a curata chiuvetele, vasul de toaleta si placile ceramice de pe pereti.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri