Cum organizam zona de lucru?
Bucataria ideala pentru majoritatea oamenilor este un spatiu multifunctional, cu zone mari pentru a gati, a manca si a sta confortabil. In bucatarie petrecem multe ore, prin urmare este normal sa ne dorim cel mai mare confort posibil. In plus, bucatarul nu trebuie sa fie "izolat", iar bucataria poate fi un punct de intalnire pentru intreaga familie. Acest nou concept de a gati- putem gati in timp ce supraveghem joaca celor mici sau ne uitam la televizor- ajuta la consolidarea relatiilor de familie.
Pentru a crea un spatiu de lucru in care sa imbinam utilul cu placutul trebuie sa tinem cont de cateva detalii importante:
Alegerea zonei in care vor fi amplasate aparatele electrocasnice este o decizie foarte importanta pentru ca poate aduce un confort sporit in bucatarie. Exista patru variante principale de dispunere: liniara, in L, in paralel sau in U. Lungimea zidurilor va determina care este cea mai potrivita alegere pentru bucataria dumneavoastra. Chiuveta este indicat sa ocupe o pozitie centrala si de preferinta sub fereastra, pentru a beneficia de lumina naturala. Echipamentele si mobilierul ar trebui sa fie grupate in functie de sarcini: chiuveta + masina de spalat vase, frigiderul + zona de preparare a alimentelor + zona de gatit.
In continuare, va oferim cateva idei practice privind distribuirea optima atat a mobilierului de bucatarie, cat si a echipamentelor electrice, pentru o cat mai buna utilizare a spatiului:
O bucatarie bine conceputa pentru a permite utilizatorilor sa lucreze corect si sa se simta bine, ar trebui impartita in 3 zone: de conservare (frigider si congelator), zona chiuvetei (spalarea si pregatirea produselor), zona de gatit (aragaz/plita, hota). Ar trebui sa se ia in considerare si posibilitatea de a manca in spatiul de bucatarie.
Distributia in forma de L este ideala pentru un plan patrat. Mai mult decat atat, aceasta permite constituirea unui loc de luat masa in coltul liber de mobilier. Aceasta formula are avantajul ca este foarte confortabila la lucru, mai ales daca aveti zona de apa dispusa pe un perete si zona de foc pe peretele perpendicular.
Dispunerea in forma de insula este o solutie pentru spatii de bucatarie mari. Pentru a va simti confortabil, trebuie sa lasati un minimum de 90 cm in jurul insulei. Unul dintre neajunsurile sale este faptul ca atat cablurile electrice, cat si tevile instalatiilor de apa si de gaze, trebuie sa fie incorporate in sol. Bucatariile mari si alungite sunt ideale pentru a crea o zona care sa desparta bucataria de locul de luat masa cu ajutorul unei peninsule (distributie in varianta L). Este o solutie foarte confortabila, cu conditia sa existe un blat de lucru mare, cu dulapuri in partea de jos.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice