Pentru a ne putea bucura de propriul camin, nu este suficient ca acesta sa fie amenajat conform ultimelor tendinte; pe langa acest factor, este imperios ca locuinta noastra sa fie in permanenta curata si sa aiba un miros placut. Creierul nostru recunoaste si asociaza diferite persoane, obiecte sau locuri cu un anumit parfum, motiv pentru care, de multe ori, atmosfera specifica a caminului nostru reprezinta unul din aspectele care ne determina sa ne atasam de acesta si sa il numim “acasa”.
Chiar daca aerisesti in mod constant locuinta ta, exista diferite cauze ce determina sau contribuie la obtinerea unui miros neplacut al acesteia: animalele, mucegaiul, mancarea, fumul de tigara, mobilierul sau finisajele vechi sunt doar cativa factori ce pot duce la aparitia mirosurilor neplacute. Astfel, pentru a putea pastra un parfum placut in locuinta, este necesar sa afli care sunt cauzele mirosurilor urate.
1. In primul rand, pentru ca locuinta ta sa aiba mereu un parfum fresh, este foarte important modul in care se desfasoara procesul de curatenie. Este imperios ca aceasta sa fie aerisita regulat si, mai mult, se recomanda schimbarea lenjeriei de pat si a prosoapelor cat mai des, intrucat constituie o gazda buna pentru bacterii, care produc mirosuri neplacute. Pe langa odorizantele ce se gasesc in comert, pentru a mentine o mireasma imbietoare, poti apela la diverse produse naturale, precum coji de citrice, bete de scortisoara, cuisoare, ulei de levantica, menta sau flori proaspat taiate.
2. Mirosurile cauzate de aparitia mucegaiului sunt cele mai greu de inlaturat. Daca locuinta ta este veche, ar trebui sa iei in considerare refinisarea peretilor, a pardoselii si schimbarea carpetelor. In prezent, pe piata, sunt disponibile produse speciale pentru inlaturarea mucegaiului, ce nu mai necesita frecarea acestuia. Pulverizand solutia pe zona afectata, in doar cateva secunde mucegaiul va disparea, fara a depune efort.
3. Mobilierul din lemn, din cauza faptului ca prezinta o consistenta poroasa, preia, de multe ori, mirosurile din jurul sau. Pentru a scapa de acestea, se recomanda pastrarea pentru cateva zile a piesei de mobilier intr-o incapere aerisita sau ventilata electric si care are o umiditate scazuta. De asemenea, poti achizitiona un detergent pentru lemn, care te va ajuta sa elimini bacteriile din interiorul lemnului, ce cauzeaza toate aceste mirosuri urate.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice