Una dintre florile care ne incanta in timpul verii este petunia. Cu un parfum deosebit, aceasta se prezinta in culori puternice si foarte variate, iar vara o intalnim, adesea, alaturi de muscate si regina noptii. Petunia este una dintre cele mai populare plante, utilizate pentru amenajarea gradinilor si teraselor, iar inaltimea sa variaza intre 20 si 80 cm, in functie de soi.
Petunia infloreste pe intreaga durata a verii, pana in septembrie. In aceasta perioada, petunia se va uda in cantitati moderate, excesul de apa ducand la putrezirea radacinilor si, implicit, la uscarea plantei. Intrucat este o mare iubitoare de lumina, se recomanda amplasarea petuniei in zone sub actiunea directa a razelor solare. Aceasta prefera zonele exterioare, nu cele interioare sau umbrite, balcoanele si gradinile fiind cele mai indicate. Cu toate acestea, in timpul iernii, inainte de primul inghet, se va muta in interior, transplantandu-se intr-un ghiveci mic in luna septembrie. Desi are un aspect firav, petunia este rezistenta la vant, iar petalele sale nu vor cadea in urma unei ploi sau a unor temperaturi mai scazute.
In ceea ce priveste substratul, petunia nu este o planta pretentioasa. Acesta este realizat din pamant de frunze, ce se gaseste in florarii si magazinele de bricolaj, si i se adauga nisip, pentru a asigura o permeabilitate mai buna, cat si afanarea solului. Ingrasamintele trebuie sa fie bogate in azot si se utilizeaza la un interval de 2-3 saptamani.
Petunia cu flori simple se inmulteste prin seminte, care, dupa ce se asaza la suprafata, se acopera cu putin nisip. Pana la perioada de rasarire, cutia va fi acoperita cu hartie si geam. Totodata, petunia se poate planta direct in gradina, insa in luna mai, urmand sa infloreasca in timpul verii. Cand planta atinge o inaltime de 10-15 cm, se va ciupi varful, ca sa se ramifice cat mai mult. Pentunia cu flori involte se inmulteste prin butasi, care se planteaza direct in gradina.
Pentru a avea un balcon sau o gradina frumoasa, opteaza pentru niste jardiniere cu petunii, alternand culorile, pentru a obtine un aspect deosebit.
Foto fr si main: Wikipedia
Foto interior 2: Wikipedia
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri