Häußermann mentioneaza noul rol al femeilor in societate ca un alt motiv al transformarii bucatariei dintr-o incapere inghesuita, facuta pentru munca, intr-un spatiu central al vietii. „Pe vremuri, femeile aveau un rol bine definit, acela de gospodine. In zilele noastre insa se pune mai multa presiune asupra femeilor pentru a indeplini mai multe sarcini: sa mearga la serviciu, sa aiba grija de copii si – mai presus de toate – sa aiba grija de locuinta.” Familiile moderne folosesc astfel la maximum orice secunda petrecuta in familie, transformand prepararea mancarii intr-un moment de liniste si socializare.
Tot viitorologii au remarcat o tendinta clara in ultimii zece ani: odata cu disparitia planului de incapere traditionala, bucataria preia din ce in ce mai mult din caracteristicile sufrageriei. „La inceputul secolului al XIX-lea, casele inca aveau nise pentru gatit, spalat si dormit”, explica Harry Gatterer, director al Institutului de Viitorologie din Austria. Odata cu cresterea avutiei industriale, aceste nise au devenit camere. Avand incaperi separate pentru bucatarie, baie, dormitor, sufragerie si camera copilului, oamenii aveau impresia tot mai pronuntata de individualitate. „In viitor, si designul spatiului de locuit va deveni mai modular si individual”, prezice Gatterer. Intrucat bucatariile vor insemna mai mult decat pana acum, ele vor trebui proiectate diferit. „Clientii de azi se asteapta ca lucrurile sa se schimbe potrivit necesitatilor lor, nu viceversa.” Oamenii mai in varsta, de exemplu, doresc elemente care sa fie usor de folosit, in vreme ce generatiile mai tinere vor un design interesant.
O alta tendinta: tot mai multi oameni asociaza calitatea vietii cu calitatea produsului. „Nu mai este de ajuns ca un produs sa arate bine la exterior”, explica viitorologul. „Consumatorii cer produse de inalta calitate, durabile si care sa se potriveasca cu alegerile legate de propriul stil de viata.” Iar aceasta se aplica in special bucatariilor. „Cei mai multi oameni au standarde extrem de riguroase atat in privinta laturii estetice, cat si a functionalitatii. Designerii folosesc materiale precum inoxul, lemnul, ceramica si sticla tehnica pentru a realiza imbinarea perfecta dintre spatiul de locuit si cel de gatit. Din punct de vedere tehnologic, exista o cerere tot mai mare de electrocasnice care gandesc singure si care, prin functiile lor inteligente, fac viata cotidiana mai usoara.”
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri