Vara ne incanta simturile cu marea varietate de miresme si culori deosebite, iar plantele par sa puna stapanire pe intregul pamant. In aceasta perioada a anului, gradinile se bucura de frumusetea si parfumul deosebit pentru care este cunoscut liliacul. Facand parte din familia Oleaceae, liliacul apartine speciei Syringa si numara peste 800 de specii, dovada a faptului ca se afla in topul preferintelor al cultivatorilor.
Printre cele mai cunoscute
specii de liliac amintim: Syringa Angel White, Syringa Beauty of Moscow, Syringa Congo, Syringa Lavender Lady, Syringa Sensation. Liliacul este un arbust ce poate atinge o inaltime de pana la sapte metri. Acesta are ramurile bogate, cu frunze alungite, cu pedunculi lungi, care cad spre sfarsitul lunii noiembrie, dupa aparitia primelor brume. Florile liliacului, simple sau batute, cresc sub forma de ciorchine, ce pot ajunge pana la 20 cm si sunt extrem de parfumate. Liliacul este potrivit pentru amenajarea gradinilor, nu numai datorita parfumului sau, ci si paletei cromatice, florile fiind in diferite nuante de mov, albastru, roz sau alb.Liliacul prefera zonele insorite, cu un sol usor drenabil, fertil. Ce trebuie sa stii despre cresterea acestui arbust este faptul ca este foarte usor de intretinut. Dupa ce a inflorit, se recomanda sa se taie inflorescentele. Pentru o crestere armonioasa, liliacului i se vor aplica ingrasaminte minerale, cu precizarea, insa, ca in primul an de la plantare sa nu se fertilizeze. Dupa ploi si dupa fiecare udare, solul se va afana, iar spre sfarsitul verii, aceste activitati se vor stopa, pentru a permite coacerea lastarilor.
In ceea ce priveste inmultirea liliacului, aceasta se poate realiza prin butasure, marcotaj si prin seminte. Planta tanara se va amplasa intr-o groapa cu o adancime de aproximativ 60 cm, pe fundul careia se asaza compost. Daca ai optat pentru inmultirea prin seminte, trebuie sa stii faptul ca paniculele se recolteaza la sfarsitul toamnei, pastrandu-se de-a lungul iernii in saci suspendati, intr-o incapere cu umiditatea scazuta, pana primavara, si se seamana la circa 2-3 saptamani, dupa stratificare.
Dupa ce arbustul a atins inaltimea minima de 1,8 m, se vor putea aplica taieri regulate, incepandu-se cu inlaturarea crengilor rupte si uscate si continuandu-se, apoi, cu taierea trunchiurilor prea mari si cu rarirea noilor lastari.
Inveseleste-ti gradina, amenajand-o cu acest arbust deosebit, care te va incanta prin frumusetea si parfumul sau.
Foto: Jorunn D. Newth
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri