Desi, la o prima vedere, ingrijirea gradinii pare la indemana oricui, acest lucru nu inseamna ca si este un proces usor. O alta problema cu care lumea se confrunta este faptul ca fiecare persoana isi doreste o gradina unica, deosebita, atat din punctul de vedere al designului peisagistic, cat si al tipurilor de flori utilizate. Astfel, daca iti doresti o planta diferita, te sfatuim sa optezi pentru Campanila carpathica.
Cunoscuta sub denumirea
Ingrijire
Campanula carpathica infloreste din iunie pana in septembrie, are florile violet si iubeste spatiile insorite, insa poate fi amplasata si in zone semi-umbrite. Nu este o planta pretentioasa si poate fi crescuta atat in gradina, cat si la ghiveci sau in vase suspendate, iar iarna, in perioada de repaus, se pastreaza intr-o incapere luminoasa si racoroasa. Iubeste spatiile aerisite si are nevoie de pamant cu un pH neutru, cu putina mranita. In ceea ce priveste temperatura, prefera caldura moderata, in jurul celei de 16 grade. Pe parcursul verii, se uda in mod regulat, fara a se face exces, in timp ce iarna pamantul se pastreaza aproape uscat.
Inmultire
Inmultirea clopotelului chinezesc se poate face prin seminte si prin divizare. Prima metoda se realizeaza, de preferat, in perioada februarie-martie, in minisere, sau primavara, direct in gradina. Inmultirea prin divizare se poate realiza primavara sau toamna. Se recomanda ciupirea plantei, pentru a inflori cat mai bogat, iar ingrasamintele se aplica numai pe timpul verii.
Proprietati terapeutice
Pe langa aspectul lor decorativ, clopoteii mai pot fi folositi si la salate, avand un gust dulceag. In antichitate, din radacinile sale se prepara o infuzie impotriva durerilor in gat. De asemenea, campanula se mai foloseste pentru calmarea tusei si a durerilor de spate si se considera ca induce o stare de bine si de relaxare.
Foto: Maja Dumat - flickr.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară