IN ACEST ARTICOL:
Giuseppe Colombero: 'Omul este o carte unica. Nu se lasa prinsa in mana si rasfoita de catre oricine. El este autorul care se deschide si se lasa citit in fata cui doreste, arata paginile pe care le doreste, cand doreste. El spune si se auto-comenteaza. Iar aceste carti, se stie... sunt toate diverse, fiecare scrise intr-un singur exemplar. Aceste documente umane isi arata secretul lor doar in fata acelora care stau in fata lor in liniste si cu modestie... ' Si tu poti fi un inger printre oameni... Ascultand.

Cine este obisnuit sa faca liniste in sine insusi, poate si sa asculte pe ceilalti; in sens contrar, cine nu gaseste prea usor linistea proprie, nu poate sa taca nici in fata celorlalti.

Linistea este un mod de viata, un mod particular de a trai in liniste cu tine insuti si cu cei din jurul tau. Linistea e o obisnuinta… iar a face liniste este cu totul si cu totul altceva decat a tace din gura.

Inseamna a-ti crea un loc in interiorul propriei fiinte unde te poti retrage pentru auto - reparare cand doresti acest lucru sau pentru a te feri de agresiunea mesajelor dure. Linistea este o dimensiune spirituala a persoanei, locul unde decidem ceea ce merge si ce nu… unde desenam o harta a actiunilor noastre. Sa iti descoperi acest centru interior este o cucerire fundamnetala, inseamna sa tii in propriile maini, guvernul propriei tale existente…

Cine isi gaseste linistea interioara… stie sa asculte in liniste, oferind liniste.

4. Timpul din interiorul cuvintelor

Vorbitul si ascultatul, asemeni actului de a scrie si de a citi necesita timp, consuma timp. Ascultarea necesita timp. Psihologul incearca sa ne atraga atentia ca, implicit, comunicarea necesita timp si ca in felul acesta se naste si nevoia de a pastra in memorie cele spuse de catre celalalt.

Partitura ramane, dar muzica nu o mai auzim. Muzica nu inseamna partitura, dar ne putem aminti ce inseamna farmecul ei. Datorita memoriei si imaginatiei se obtine acea vizualizare a operei, acea proiectie proprie in spatiul imaginar.

Ascultarea este o stare care se traieste deci, minut cu minut. O stare care se traieste intens. Din cand in cand oferiti cuiva placerea de a-l lasa sa vorbeasca, dandu-i timp si ascultand asa cum ascultam o bucata muzicala, amintindu-ne cu responsabilitate preocesul destainuirii.


5. Timp daruit sau timp pierdut?

Cel care se decide sa ofere placerea de a asculta pe cineva, trebuie sa accepte o anume senzatie de prizonierat intr-o situatie care se succede minut dupa minut, fara a sti neaparat cand aceasta va lua sfarsit.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri