Buna ziua,
De ceva luni ma framanta niste ganduri foarte cidate,care cred ca la varsta mea(23 ani) nu sunt fondate.Aproape zilnic imi trece prin minte faptul ca voi muri si ca asta se va intampla cel mai probabil din cauza unor probleme la inima.Tin sa mentionz faptul ca mi-am facut o serie de investigatii si de fiecare data acelasi verdict:perfect sanatoasa din acest punct de vedere.Si ar mai fi o problema…frica de a sta singura.In momentele in care sunt singura acasa sau pe strada simt ca mi se face rau,ca nu pot respira si ca ametesc.viata mea s-a schimbat mult in urma acestor ganduri…evit sa ies cu prietenii iar daca o fac se intampla foarte rar.nu fac altceva decat sa merg la serviciu si sa ma intalnesc cu prietenul meu,atat.
Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac,daca este cazul sa consult un psiholog pentru mai multe sedinte ,si daca da poate imi puteti recomanda un cabinet in Cluj-Napoca.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Aceasta stare neobisnuita de teama , "ganduri ciudate" aduce odata cu ea si o serie de simptome fizice care te nelinistesc si mai mult si dintre care cel putin patru apar simultan: batai puternice, neregulate si rapide ale inimii, senzatie de dificultate sau chiar incapacitate de a respira("nu pot respira"), senzatie de sufocare, durere sau disconfort toracic, transpiratie intensa,tremuraturi, contractii ale muschilor membrelor, senzatie de greata abdominala, ameteli('ametesc"), senzatie de instabilitate, de lesin, de cap gol, furnicaturi, frisoane sau valuri de caldura.De asemenea, apar si ganduri pe care aproape nu le putem controla, ca senzatie de irealitate, de modificare a perceptiei propriei persoane, parca nu ne mai recunoastem, frica de a nu ne pierde controlul, de a nu innebuni, frica de a nu muri, de anu sta singur. Acest gand ne apare doar pentru ca simtim ca inima “o ia razna”. Daca ati resimtit cel putin patru dintre aceste semne fizice, este foarte posibil ca ati trecut printr-un atac de panica.
Atacul de panica apare pe fondul unei frici inconstiente instalate si localizate in suflet, cu care ne obisnuim sa traim.
Este important de retinut ca atacul de panica nu poate cauza moartea . Afectiunea de panica este diagnosticata atunci cand aveti atacuri repetate de panica, va ganditi mereu la urmatorul atac si evitati locurile care credeti ca vi le provoaca.
Tratamentul pentru atacurile de panica este foarte eficient daca se abordeaza:Terapie cognitiv-comportamentala care se concentreaza pe modificarea tiparului de gandire si comportament.
Multa sanatate,
Psiholog Iulia Florea
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri