IN ACEST ARTICOL:
Ti s-a intamplat ca Ex sa te astepte in fata usii la intrare, dis-de-dimineata? Ti s-a intamplat sa gasesti pentru saptamani la rand bilete pe parbrizul masinii?Ti s-a intamplat sa simti ochiul acela care te urmareste de la distanta, pana cand intri pe poarta casei sau la seviciu? Dar pe Facebook sau online?! Ai remarcat cumva ca prezenta ta este atent monitorizata de un/o "cineva" anume?!...

„Pentru ca o infractiune sa fie considerata stalking trebuie sa aiba prezente urmatoarele elemente: un tip de hartuire, o amenintare credibila si un tip de conduita care duce la prejudicii fizice si emotionale. Tipurile de hartuire includ, de exemplu: comunicare amenintatoare verbala, telefonica, scrisa, prin intermediul internetului; vandalism; supraveghere nejustificata; agresiune sexuala si fizica.”- scrie A.Moldoveanu in lucrarea sa, care dupa parerea mea necesita o ampla prezentare pornind de la nivelul liceal, pana in cel mai necunoscut satuc al Romaniei.

Cum fara a avea o recunoastere oficiala a fenomenului si fara o legislatie corespunzatoare care sa stabileasca in termeni juridici clari si irevocabili definirea fenomenului in toata complexitatea sa, organele de ordine sau nu il cunosc efectiv sau il recunosc la un nivel mult prea superficial, deseori lasandu-l sa treaca neobservat in randul faptelor... ”minore”.

Singurul lucru ce ramane de facut intr-o astfel de situatie este o autovigilanta activa si permanenta care sa incurajeze dialogul si sustinerea victimelor din partea apropiatilor de incredere, caci in niciun caz, acestea nu trebuie sa ramana izolate. A vorbi deschis despre o astfel de problema inseamna a-i diminua sansele sa ia o turnura pe o cale mai periculoasa.

Un rol deosbit de important in acest sens revine societatii civile pentru a acoperi acest vid legislativ romanesc cu campanii sustinute de sensibilizare asupra fenomenului in randul populatiei, astfel incat victimele sa cunoasca si sa recunoasca din faza incipienta un comportament care se anunta persecutoriu.

Eficienta unei clase politice in larga-i manifestare, se masoara nu in lupte interne pentru comoditatea fotoliilor muuult tanjite, ci atunci cand aceasta clasa politica creeaza la momentul potrivit, cadrul legislativ necesar protejarii persoanelor, pentru o buna functionare a unei societati dinamice, aflata in permanenta miscare.

Preocuparea pentru combaterea fenomenului cunoaste diverse forme de manifestare si are loc prin reunirea si colaborarea reprezentantilor administratiei si de siguranta in proiecte comune. Astfel, politisti si avocati, psihologi si reprezantanti ai administratiei locale trebuie sa explice celor ce se inscriu la un astfel de curs, „Sindromul Stalking” si consecintele sale nefaste.

Eu insami am participat in urma cu doi ani la un curs organizat de Politia Statala~Non ho Paura/Nu am Teama~unde pe parcursul a patru lectii serale am aflat cum si de ce trebuie sa denunti - exista un numar la care poti apela gratuit! - cat mai rapid, orice semn ca cineva iti ingradeste insistent libertatea personala.

Cursul este insotit si de o parte practica ce cuprinde pregatirea fizica elementara de autoaparare. Ajuns la cea de-a cincea editie, a fost urmat de aproape 2000 de persoane, in mare parte femei.

A ne respecta pe noi insine, inseamna uneori, a sti sa spui “Nu!”, iar acel refuz trebuie sa fie inteles si respectat!

"Trebuie sa ne amintim ca, inainte de toate, este necesar sa ne vrem bine noua insine pentru a vrea bine si altora, in mod particular persoanei iubite".(M.Musumeci)

Ana Olimpia—Professional Counselor

Note:

Celor ce doresc sa aprofundeze subiectul propus le recomand fie lucrarea ’’Fenomenul stalking – schita unei analize victimologice’’ semnata de Adina Moldoveanu, iar pentru a afla "de ce"-ul unui astfel de comportament ”Teoria atasamentului” a lui John Bowlby.

Cu deosebita delicatete va invit sa scrieti Redactiei Garbo pe adresa [email protected] pentru Pagina de Counseling despre problemele cu care va confruntati sau daca aveti cunostinta de acest fel de cazuri si/sau daca ati fost implicati in mod persoanal - victima de stalking - chiar daca faptele au avut loc cu mult timp in urma, asigurandu-va ca in formularea raspunsului, discretia si dreptul la anonimat vor fi respectate. Multumiri!

Iti mai recomandam si:

A fi... 'MULT MAI BINE': Te ajut ca sa te ajuti!

Nu am stiut sa pastrez o masura in dragostea mea pentru ei...

Sa vorbim deschis despre... bullism!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri