Foto: Shutterstock.com; perceptii; identitate
Aceasta perceptie despre sine este atat de unica ca si amprenta ta. Este formata din cumulul de credinte, atat costiente cat si inconstiente, despre cum iti percepi valoare de sine, capacitatea de a fi iubit, si puterea personala. Pe baza sistemului ‘incercare si eroare’ ajungi sa iti evaluezi propria valoare. In momentul in care sunt percepute deficient in aceste zone, afecteaza perceptia despre sine si pune o doza de dezamagire de sine, indoiala de sine, frustrare de sine si chiar aversiune de sine si rusine. Furia pe propria persoana declanseaza abandonul de sine. Acest abandon de sine este inradacinat in sentimente profunde de rusine si vina.
Prin rezolvarea nivelului de frustrare si furie pe propria persoana, se ajunge la a schimba aceasta dinamica toxica de abandon de sine si in felul acesta, stima de sine creste. Toti avem intr-o masura sau alta o frica de abandon, este cumva o frica universala, primara, iar unii sunt mai predispusi anxietatilor decat altii, atunci situatia devine cu adevarat dificila.
Aceasta temere actioneaza inconstient si poate declansa comportamente de autosabotaj, poate participa la inhibarea actiunii, incurajeaza reactii exagerate emotionale, sau declanseaza de exemplu anxietatea de performanta. In astfel de momente, te indoiesti de tine sit e simti din ce in ce mai furios poate, si vulnerabil in fata acestor ‘riscuri’ si ‘slabiciuni’. Si comportamentul escaladeaza, nu este doar atat. Incepi sa te indoiesti de tine, te simti din ce in ce mai furios pentru cee ace simti, si aceste emotii de fapt in acest cerc nesfarsit, se amplifica. Cand suntem furiosi pe ceea ce simtim este ca si cum negam si invinovatim o parte profunda din noi. Este o atitudine profund distructiva asupra propriei persoane.
Emotiile sunt involuntare. A le respinge inseamna a te resipinge pe sine si partea din tine care reprezinta copilul interior. Aceasta vina plasata eronat este elementul ce distruge relatia cu propria ta persoana de mult timp. Este un ciclu vicios!
- Prin terapia integrativa invatam sa ne separam si sa ne intalnim cu noi astazi, la un nivel real, sa rezolvam acest abandon de sine.
Povestea nu se termina aici. Aceasta profunda temere ne tine departe de interactiuni reale cu alte persoane, construind relatii de suprafata, din teama de a nu fi respinsi si abandonati. Este un trai dintr-o pozitie de evitare, de fapt relatiile nu ajung niciodata la maturitate. Cand intram intr-o relatie romantica de exemplu, sistemul nostru de credinte merge la extrema, si ajuntem sa testam partenerul si relatia pentru a atinge un anumit sentiment, iluzoriu, de siguranta. Ajungem de fapt sa indepartam persoana si de fapt, sa ne provocam acest abandon. O numim profetia autorealizatoare.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri