17 Mai 2016 publicat în Consiliere 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Cercetatorul si psihologul american Kent Hoffman s-a aflat la Bucuresti saptamana trecuta, pentru a preda metoda de parenting bazata pe teoria atasamentului, Circle of Security.

Circle of Security: A FI IMPREUNA

„Fiind constient ca psihologi proeminenti si cercetari facute in universitati au dat rezultate extraordinare care aratau ca fundamentul pentru mare parte din tumultul psihologic al adultilor poate fi gasit in experientele noastre petrecute in copilarie, am inceput un studiu aprofundat in psihologia dezvoltarii si cercetarii psihologiei copiilor.

In timp ce studiam psihanaliza la Institutul Masterson, m-am simti atras de munca lui Donald W. Winnicott, un psihoanalist britanic de la mijlocul Secolului 20. Prin munca lui de pediatru, cat si prin anazliza copiilor si adultilor, Winnicott a numit necesitatea emotionala de care avem nevoie de-alungul vietii. Winnicott a numit aceasta <> (mediu sigur) si astfel, Winnicott a dat voce nevoii primare a fiecarui copil: accesul la o relatie primara (sau mai multe) care sa recunoasca dependenta absoluta a copilului de o ingrijire facuta cu sensibilitate si dedicatie.”, povesteste Kent Hoffman in eseul sau „87 de minute – Ceea ce nu ne-a spus nimeni despre de ce suferim si cum sa traim cu tandrete”.

Astfel, in timpul seminarului am invatat ca nu doar pentru copii, dar pentru fiecare fiinta umana, sentimentul de „a fi impreuna” (being-with) si de a avea acces predictibil la persoane care sa ne fie alaturi (de cate ori este posibil, dar in mod repatat) la bine si la greu, este esential. In timp ce lipsa accesului predictibil la sentimentul de siguranta si conexiune creeaza suferinta emotionala.

By FamVeld/ shutterstock.com

In timpul cursului, Kent Hoffman a oferit cu darnicie cunoasterea sa din domeniul psihologiei axata pe teoria atasamentului, cat si din experienta sa de viata – cea a unui om ca oricare altul, cu propriile suferinte si incercari; a adaugat din experienta de terapeut ce a intrat in contact cu sufletele oamenilor, fie in inchisori, fie pe strada, fie in universitate unde le vorbeste studentilor si a astfel a creat un loc al claritatii, pentru noi toti cei prezenti.

Cunoasterea sa din domeniul psihologiei s-a intersectat si cu spiritualitatea; influentat de profesori zen ca Thich Nhat Hanh sau Joko Beck, a descoperit ca cercetarile din domeniul psihologiei sustin intelepciunea spirituala a umanitatii: iubirea inseamna sa ne fim alaturi, cu dedicatie si compasiune, in momentele grele, dar si in momentele de bucurie.  (Citeste si: Invataturile lui Thich Nhat Hanh, calugar zen – Cele 4 ingrediente ale iubirii adevarate)

„Problema este cat de mult acces am la securitate, pentru ca insecuritatea este de asemenea inscrisa in conditia umana. Daca viata nu face sens, daca relatiile mele nu fac sens, atunci inseamna ca nu am acces la prea multa siguranta.” – Kent Hoffman.

50 de ani de cercetari in teoria atasamentului arata ca in momentul cand parintii reusesc sa creeze sentimentul de siguranta si incredere in copiii lor, acestia:

- Se bucura mai mult impreuna cu parintii.
- Resimt mai putina furie in relatie cu parintii lor.
- Merg la parinti sa ceara ajutor in momentele lor grele.
- Invata sa rezolve probleme singuri.
- Se inteleg mai bine cu prietenii lor.
- Au parte de prietenii indelungate.
- Au relatii mai bune cu fratii si surorile.
- Rezolva problemele cu care se confrunta impreuna cu prietenii.
- Au o stima de since crescuta.
- Stiu ca majoritatea problemelor au o rezolvare.
- Au incredere ca binele le va iesi in cale.
- Au incredere in oamenii pe care ii iubesc.
- Stiu sa fie blanzi cu cei din jurul lor.

„Ceea ce i-as invata eu pe parinti sa faca in primul an de viata al copiilor lor, ar fi aceasta, spune Kent Hoffman – „Alinare si Bucurie”. Atunci cand suntem alaturi de copii, in momentele cand plang sau sunt veseli si descopera lumea, cat de des reusim, cream posibilitatea ca ei sa isi formeze memoria procedurala a sentimentului de iubire si siguranta, pe care vor reusi mai apoi sa il acceseze pana la sfarsitul vietii lor, fie ca cei dragi le sunt fizic aproape, dar si mai important, atunci cand acestia nu le pot fi aproape.

De asemenea, acesta este principiul de baza al programului Circle of Security:
Ori de cate ori parintii pot, ei trebuie sa arate copiilor ca sunt „Mai mari, mai puternici, mai intelepti si blanzi”.

 

Captura din timpul seminarului sustinut de Kent Hoffman la Bucuresti

****
Kent Hoffman este co-fondator al programului international Circle of Security, cercetator si psiholog. Kent a lucrat cu oameni din inchisori, persoane bolnave de cancer in stadiu terminal, supravietuitoare ale abuzului sexual, oameni ai strazii din Los Angeles si Spokane, parinti din diferite medii sociale.

Citeste mai multe despre teoria atasamentului: Cercul Sigurantei e important: Teoria atasamentului prezentata la Bucuresti de Kent Hoffman, un cunoscut terapeut american

 

 de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri