21 Iunie 2016 publicat în Consiliere 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Toata lumea se enerveaza sau devine anxioasa uneori – cand trebuie sa vorbim in public, cand avem probleme financiare, ceea ce e perfect normal. Pentru alti oameni insa, anxietatea devine atat de frecventa sau atat de chinuitoare incat ajunge sa le controleze vietile.

Cum poti sa iti dai seama daca anxietatea provocata de stresurile de fiecare zi devine cronica? Nu este usor. Anxietatea se manifesta in multe feluri – cum ar fi atacurile de panica, fobiile sau anxietatea sociala.
Daca experimentezi oricare dintre simptomele urmatoare in mod constant, este posibil sa suferi de anxietate cronica si atunci ar trebui sa consulti un doctor.

1. Semn de anxietate cronica: Ingrijorarea excesiva

Trasatura generala a tulburarilor de anxietate este ingrijorarea excesiva pentru absolut orice. Dar ce inseamna „prea mult”? In cazul anxietatii cronice, inseamna ca fricile si emotiile tale te-au capturat atat de tare incat ajung sa interfereze cu viata de zi cu zi si sa fie acompaniate de simptome adiacente cum ar fi senzatia de sfarseala si oboseala.

Distinctia dintre anxietatea cronica si aparitia unor episoade trecatoare de frica o poti face atunci cand observi ca emotiile tale iti cauzeaza multa suferinta si disfunctionalitate. – Dr. in Psihologie Sally Winston

2. Semn de anxietate cronica: Probleme cu somnul

Daca pentru o perioada mai lunga de timp incepi sa ai probleme cu somnul, daca ai insomnie sau reusesti sa adormi cu mare greutate si aceasta situatie este acompaniata de simptome fizice sau psihice, atunci ar trebui sa te gandesti si la posibilitatea ca anxietatea a preluat controlul asupra vietii tale.

Sigur ca nu e nimic neobisnuit sa fim agitati, sa nu putem sa dormim inaintea unui eveniment important cum ar fi interviul pentru un job sau ziua nuntii; anxietatea devine de fapt o problema atunci cand simtim astfel de stari in mod recurent.

De asemenea, daca te trezesti adesea cu o senzatie ciudata, daca te trezesti cu palpitatii, ganduri si alte simptome fizice si emotionale si se intampla acest lucru deja in mod repetat, e bine sa iti pui probleme.

3. Semn de anxietate cronica: Fobiile

Uneori, anxietatea nu are o caracteristica atat de generala si este atasata de o situatie specifica sau alte triggere - cum ar fi zborul cu avionul, animale, multimi. Daca frica devine coplesitoare, distrugatoare si cu mult supradimensionata decat situatia implica, atunci te confrunti cu o fobie, care este tot o forma de anxietate.

4. Semn de anxietate cronica: Tensiune in muschi

Tensionarile constante la nivelul muschilor, maxilarele tensionate, tendinta de a ne strange pumnii tot timpul, tensionarea muschilor intregului corp – acompaniaza adesea tulburarile de anxietate. Aceste simptome pot deveni atat de persistente si invazive in vietile oamenilor, incat cei care au trait cu acestea pentru multa vreme, vor inceta sa le mai observe dupa o vreme.

Foto: Pixabay

Foto homepage: Shutterstock; Photographee.eu

5. Semn de anxietate cronica: Indigestie cronica

Anxietatea are legatura cu starea noastra mentala, dar adesea se manifesta si in mod fizic, in corpul nostru. Sindromul colonului iritabil, o boala caracterizata de dureri de stomac, crampe, balonare, gaze intestinale, constipatie si/sau diaree este practic o anxietate care se face simtita prin intermediul sistemului digestiv, explica Dr. in psihologie Sally Winston.

Intestinele sunt foarte sensibile la stimulii psihologici si vice versa – disconfortul fizic provocat de boli digestive cronice pot face o persoana sa se simta mai anxioasa.

6. Semn de anxietate cronica: Frica coplesitoare de a vorbi in public

Majoritatea oamenilor au ceva fluturasi in stomac daca este cazul sa se adreseze unui grup de oameni, sau daca trebuie sa fie in centrul atentiei. Dar daca nivelul de frica este atat de puternic incat nu functioneaza nimic ca sa te mai linstesti, atunci e cazul sa te gandesti ca ai putea suferi de anxietate cronica - poate fi o tulburare de anxietate sociala.

Persoanele cu anxietate cronica au tendinta de a a-si face griji cu zile sau saptamani inainte de un eveniment. Iar daca reusesc totusi sa treaca prin aceasta experienta, sfarsesc prin a se gandi zile si saptamani la felul cum i-au perceput ceilalti dupa acel eveniment.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri