Garbo.ro: Cine era arhitectul care a creat-o?
Doina Pauleanu: Era un tanar de 32 ani care locuia pe atunci la Constanta; tatal sau era elvetian, iar mama romanca; echipa Scarlat Varnav – prefect, Cristea Georgescu – primar i-a incredintat anterior coordonarea unui proiect dificil: constructia celor trei palate – administrativ (prefectura), regal si de justitie; achitandu-se cu profesionalism de aceasta sarcina, i s-a incredintat comanda planurilor cazinoului, desi a avut contracandidati seriosi in persoana lui Dimitrie Maimarolu, iar apoi (la schimbarea orientarii politice: liberalii sunt inlocuiti de conservatori) a marelui arhitect Petre Antonescu. Daniel Renard a fost socotit creatorul unei singure opere – cu statut de capodopera – cazinoul; cercetarile de arhiva ne-au permis identificarea altor constructii proiectate de acesta la Constanta, Bucuresti si Focsani.
Garbo.ro: Ce dificultati au intampinat sustinatorii existentei acestei cladiri si cum au reusit sa le depaseasca?
Doina Pauleanu: Dificultatile au pe masura proiectului, legate de contextul politic, de costurile care au depasit cu mult estimarile initiale, de noutatea socanta a arhitecturii, iar apoi de introducerea jocurilor de noroc si concesionarea cazinoului, criticate furibund o lunga perioada.
Garbo.ro: Cand a fost inaugurat cazinoul si care era destinatia sa?
Doina Pauleanu: Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, de Sf. Maria si Ziua Marinei, iar destinatia rezulta din chiar titulatura cladirii: spatiu de relaxare si distractie intr-o statiune balneara. Introducerea jocurilor de noroc a avut loc in anul urmator si a avut drept cauza, lipsa de rentabilitate a cazinoului; chiria spectacolelor, bufetului, balurilor si a altor activitati recreative sau filantropice nu acoperea nici macar cheltuielile de functionare.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară