1 Februarie 2012 publicat în Cultura 143 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Doina Pauleanu, critic de arta si in acelasi timp directoarea Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului, o istorie plina de farmec: 'Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra', pe care va invitam sa o descoperiti.

Garbo.ro: Daca ar fi sa ne intoarcem in timp, ce fel de distractii si modalitati de petrecere a timpului liber ne-ar fi asteptat la Cazino? Cum ar fi aratat o serata pe terasa cazinoului?

Doina Pauleanu: Intoarcerea in timp inseamna, dupa 1912, cand cazinoul este concesionat Societatii Marilor Stabilimente si condus de baronul Edgard de Marçay, eleganta, fast, notorietate; viata sa se desfasoara pe mai multe paliere: ziua se sustin conferinte, seminarii, dezbateri; seara se desfasoara spectacole de teatru, opera, baluri, se danseaza, se flirteaza, se converseaza; pe terasa cazinoului si intr-o zona a parterului este amenajat un restaurant luxos, scump si pretentios, cu personal stilat si subtire; noaptea se joaca ruleta, bacara, bula, chemin de fer, se castiga si se pierd averi, se etaleaza ultimele creatii vestimentare, se desfasoara spectacole de cabaret, apar femeile lipsite de prejudecati.

Garbo.ro: Este important sa cunoastem istoria unei cladiri asemeni Cazinoului?

Doina Pauleanu: Istoria cazinoului este, pentru o lunga perioada, o trecere in revista a boemei si loisir-ului romanesc, a unor etape care inseamna modernizarea structurilor unei societati abia iesite din orientalismul perioadei medievale. Abandonul functiilor initiale ale cazinoului (savarsit imediat inainte si dupa cel de-al doilea razboi mondial) inseamna abandonul unui mod de viata si a unei lumi. Este si motivul pentru care inchei istoria cladirii odata cu sfarsitul societatii care o cladise ca simbolul ei stralucitor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri