3 / 4

Salman Rushide – Versetele Satanice

In anul 1988, scriitorul de origine indiana Salman Rushide a publicat Verstele Satanice si a creat o controversa uluitoare, cartea fiin perceputa de catre Lumea Islamica ca fiind o portretizare falsa a Profetului Mohamed.

 

Cartea poate fi achizitionata si prin intermediul librariei online Elefant.ro


Titlul se refera la asa-numitele versete satanice, mai multe versete despre care se spune ca ar fi facut parte din Coran si ca ar permite rugaciuni catre trei zeitati pagane adorate la Mecca: Allāt, Uzza si Manāt. Partea povestii in care se trateaza subiectul „versetelor satanice” se bazeaza pe lucrarile istoricilor al-Waqidi si al-Tabari.


In comunitatea musulmana, romanul a declansat numeroase controverse, din cauza a ceea ce multi musulmani considerau a fi blasfemii in aceasta carte. Romanul a fost interzis in India, a fost ars la unele demonstratii din Regatul Unit si a fost cauza unor revolte violente in Pakistan. In februarie 1989, Conducatorul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa prin care cerea tuturor bunilor musulmani sa-l ucida sau sa ajute la uciderea lui Rushdie si a editorilor sai.

Dupa fatwa, Rushdie a fost pus de guvernul britanic sub protectia politiei. Pana in 2010, nu a fost ranit fizic, dar 38 de alte persoane au fost ucise in acte de violenta comise impotriva persoanelor care au avut legaturi cu scrierea si publicarea cartii. Persoanele care au achizitionat si citit cartea nu au fost tinte, scrie Wikipedia.org.


Rushdie insusi spune insa ca aceasta carte nu este despre islam, „ci despre emigrare, metamorfoza, ruptura de sine, dragoste, moarte, Londra si Bombay.” El a spus si ca „este un roman care s-a intamplat sa contina o condamnare a materialismului occidental. Tonul este comic.”


Dupa aparitia controverselor, unii intelectuali care cunosteau noua carte, dar si opera lui Rushdie in ansamblul ei, cum ar fi M. D. Fletcher, au considerat ca reactia este ironica. Fletcher scria: „este, poate, o ironie ca cea mai mare ostilitate fata de Rushdie o au tocmai cei despre care si (intr-un sens) pentru care a scris”, aflam tot via Wikipedia.
 

Episodul aparitiei cartii si revoltele islamice cu arderea in public a ‚Versetelor satanice” este relatat si de catre Ayaan Hirsi Ali, in volum de memorii – "Necredincioasa".

 


 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri