IN ACEST ARTICOL:
Cea de-a XVI-a editie a Festivalului Filmului European incepe astazi, cu gala de la Cinema Pro, care va prezenta filmul lui Aki Kaurismäki, Le Havre, coproductie Finlanda / Franta / Germania, 2011 (Premiul FIPRESCI si Mentiune Speciala din partea Juriului Ecumenic la Festivalul International de Film de la Cannes, 2011).

Daca e mai, e film european!

Eveniment traditional pentru luna mai, Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. Directorul ICR, Horia Roman Patapievici a apreciat ca acesta este un eveniment important care se desfasoara sub simbolistica europeana: "Daca vrei sa faci ceva, nu face nimic de unul singur! Acesta este un tip de cultura a solidaritatii".

Asa incepe deci, unul dintre cele mai placute evenimente ale sfarsitului de primavara, aflat acum la cea de-a 16-a editie: Seri pline cu filme de cea mai buna calitatea, din 26 de tari europene.

Festivalul se desfasoara in perioada 3 - 27 mai in cinci orase: Bucuresti (3 – 13 mai, la Cinema Studio si la Cinemateca Eforie), Brasov (10 – 13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timisoara (17 – 20 mai, la Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran”), Tirgu-Mures (17 – 20 mai, la Teatrul National) si Iasi (24 – 27 mai, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi”).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Programul celei de-a 16-a editii KINOdiseea - Festivalul international de film pentru publicul tanar Miercuri începe KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr iar intrarea este liberă CLARA, filmul despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați în străinătate, intră în cinematografele din România

Proiectiile celor peste peste 50 de lungmetraje din 26 de tari vor fi completate cu evenimente care sa imbogateasca experienta cinefililor. Programul lor complet se afla pe site-ul Festivalului www.ffe.ro, insa aici sunt incluse cateva dintre ele:

• premiera filmului romanesc Turn Off the Lights (2011), documentar semnat de Ivana Mladenović. La premiera vor fi prezenti regizoarea impreuna cu o parte din echipa. Proiectia va fi urmata de o discutie pe marginea filmului si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu spectatorii. 4 mai, Cinema Studio, ora 20:00.

Close-up Aki Kaurismäki. Cele mai recente filme ale regizorului finlandez - Omul fara trecut (2002) si Luminile periferiei (2006) vor fi proiectate, impreuna cu filmul de gala Le Havre, pe 5 mai la Cinema Studio, de la ora 15:00.

• Close-up Danemarca. Iubitorii de film sunt invitati sa experimenteze cinematografia daneza – film recent (In familie, r: Pernille Fischer Christensen, 2010), filme clasice (Foamea, r: Henning Carlsen, 1966 si Dansand cu Regitze, r: Kaspar Rostrup, 1989) si film pentru copii (Karla si Jonas, r: Charlotte Sachs Bostrup, 2010). Evenimentul marcheaza una din prioritatile Presedintiei Daneze a Uniunii Europene, aceea de a promova productia cinematografica de calitate. La Cinemateca Eforie pe 5 mai, incepand cu ora 17.00, si la cinema Studio pe 12 mai, de la ora 16:00.

Echipa filmului Clara revine la București pentru ultima proiecție specială din cadrul caravanei naționale de lansare Festivalul Internațional Film O Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice Florin Bogardo, un compozitor și un cântăreț desăvârșit. Din ce cauză a murit

• FdP @ FFE - Retrospectiva Filmul de Piatra 3.0. Pe 6 mai, incepand cu ora 17:00, publicul este invitat la Cinema Studio, la o seara speciala petrecuta alaturi de scurtmetrajele romanesti si moldovenesti premiate la Festivalul Filmul de Piatra 2012. Proiectia filmelor va fi urmata de o dezbatere la care vor participa regizorii, moderata de Irina Margareta Nistor si Andrei Dascalescu, organizatorul Festivalului Filmul de Piatra 3.0 de la Piatra Neamt. Discutia va fi transmisa integral la radio Guerrilla. Intrarea este libera.

• Eveniment in memoriam Theo Angelopoulos (1935 - 2012). La cinemateca Eforie, pe 7 mai, incepand cu ora 18:00, evenimentul care va celebra opera lui Angelopoulos va oferi publicului proiectia filmului Privirea lui Ulise, precedata de proiectia filmului Scene din viata aromanilor din Pind (1907-1912) de Miltiade si Ienache Manakia. Prezinta criticul de film Marian Tutui. Multumim Ambasadei Republicii Elene si Arhivei Nationale de Film pentru sprijinul in realizarea acestei vizionari speciale.

Ilarion Ciobanu, monstrul sacru al filmelor românești, a avut o copilărie amară Filmul românesc HORIA este disponibil în cinematografele din toată țara 5 filme de văzut cu cei mici în această toamnă

• Lansare de carte urmata de seara de film. In parteneriat cu Editura Polirom, Festivalul organizeaza la cinemateca Eforie, pe 8 mai, la ora 18:00, lansarea volumului Cain, de José Saramago, urmata, la ora 19:00, de proiectia filmului documentar José si Pilar (2010), in regia lui Miguel Gonçalves Mendes.

• Filmul romanesc (2011), de Laurentiu Calciu va fi difuzat pe 9 mai la ora 20:00 la cinema Studio, in prezenta regizorului si a criticului de film Iulia Blaga. Proiectia va fi urmata de o discutie pe marginea filmului si o sesiune de intrebari si raspunsuri cu spectatorii.

• Proiectie si dezbatere. In seara zilei de 11 mai, la cinema Sudio, incepand cu ora 20:00, proiectia filmului ceh Lidice (2011), care infatiseaza cel mai intunecat moment al istoriei recente cehesti, Masacrul de la Lidice din 1942, va beneficia de o prezentare a istoricului Adrian Cioflanca, expert in analiza Holocaustului si a istoriei comunismului.

„2020” - o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, intră din 15 martie în cinematografe! De pe Broadway la București: Shrek Musicalul are premiera pe 8 și 9 iunie la Sala Palatului. Horia Brenciu și Dan Helciug Shrek, detalii în premieră din culisele celui mai așteptat musical al anului. La ce ar trebui să se aștepte publicul?

Colectie de animatie balcanica vintage. Din valoroasa colectie a Arhivei Nationale de Film a fost realizat un medalion de filme scurte de animatie, relizate in perioada 1957 – 1980 in Bulgaria si tari din fosta Iugoslavie. Proiectia va avea loc la Cinemateca Eforie pe 12 mai, incepand cu ora 17:30, iar intrarea este libera.

Concert Tarkovsky Redux. Pe 12 mai, la ora 20:00, la Sala ArCuB, are loc concertul Tarkovsky Redux - un fusion de muzica si film oferit de Lucian Ban (pian), Mat Maneri (viola, viola electrica, efecte), impreuna cu Silent Strike (sintetizator, sound design) si artistul vizual Dan Basu. Tarkovsky Redux este un proiect care imbina muzica inspirata de patru filme ale lui Andrei Tarkovski – Oglinda, Calauza, Nostalgia si Sacrificiul – cu scene din filme taiate, mixate si proiectate live.

• Gala de inchidere si decernarea Premiului Publicului, 13 mai, la cinema Studio, de la ora 19:30. In incheierea editiei din Bucuresti, va fi proiectat filmul turcesc A fost odata in Anatolia (2011), al regizorului Nuri Bilge Ceylan. Cu acelasi prilej, va fi decernat Premiul Publicului, care se acorda filmului care intruneste cele mai multe voturi din partea spectatorilor la proiectiile din Bucuresti. In cursul festivitatii, vor fi anuntati cei 5 spectatori desemnati prin tragere la sorti, castigatori ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus.

Festivalul de film pentru publicul tânăr - KINOdiseea ajunge la Tulcea în perioada 21-27 octombrie FESTIVALUL UNTOLD OCUPĂ LOCUL 3 ÎN TOPUL CELOR MAI MARI 100 DE FESTIVALURI ALE LUMII Festivalul Național Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu”, ediția a șasea, va avea loc pe 15 și 16 iunie la Buzău

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri