"Planeta Vie" , "Planeta Albastra" este a treia planeta dupa distanta fata de Soare si a cincea ca marime in Sistemul solar.
Curiozitati despre Terra
1. Cati ani are Pamantul?
Cercetatorii au incercat sa stabileasca vechimea Pamantului, datand atat cele mai vechi roci de pe suprafata sa, cat si meteoritii care au fost descoperiti (meteoritii si Pamantul s-au format cam in acelasi timp, atunci cand se forma Sistemul Solar). Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Pamantul are in jur de 4,54 de bilioane de ani!
2. Pamantul nu se invarte doar in jurul axei sale, se invarte si in jurul Soarelui, cu o viteza de 67,000 mile (107,826 km) pe ora.
3. Cel mai mare cutremur inregistrat vereodata a fost de 9,5 grade pe scara Richter, in data de 22 mai 1960, in Chile. Acel cutremur incredibil a omorit 1.655 de oameni, intimp ce 3000 de oameni au fost raniti. 2 milioane de oameni au ramas fara adapost.
4. Pamantul este inconjurat de un camp magnetic datorita magmei - un lichid metalic care inconjoara nucleul sau de fier (cel putin asa explica geofizicienii existenta campului magnetic). Miscarea lichidului metalic creeaza curenti electrici, care genereaza un camp magnetic. De la inceputul secolului 19, in mod surprinzator, polul magnetic de la nord s-a deplasat cu 1, 100 de kilometri, conform oamenilor de stiinta de la NASA, iar aceasta deplasare se intampla acum mult mai repde decat in secolul 20, adica polul magneitc se deplaseaza spre nord, cu 64 de km pe an, in comparatie cu 16 km pe an cat se deplasa inainte.
Rasarit de Pamant vazut de pe Luna - NASA-Apollo8 (Wikimedia)
5. De altfel, schimbarea polilor magnetici nu este o noutate. Cercetatorii afirma ca la fiecare 200.000 - 300.000 de ani, Pamantul isi schimba polii magnetici. Totusi, astazi, in anul 2012 d.Hr., au trecut mai bine de 400.000 de ani de la ultima inversare a polilor. Potrivit astronomilor de la Cornell University, polii magnetici incep sa se deplaseze din punctele de rotire ale pamantului, schimband pozitiile.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural