Haideti sa spunem si o istorie la feminin, o istorie din care nu lipsesc femei extraordinare. Viziunea asupra timpului trecut este aproape intodeauna una reductiva, imaginatia colectiva a trecutului este populata mai ales de modele masculine.
Inchideti ochii si incercati sa va amintiti cateva personalitati de exceptie feminine, despre care vi s-a vorbit in scoala… Si, mai apoi, incercati sa va amintiti cateva personalitati masculine. Veti constata probabil ca, atunci cand ati incercat sa vizualizati portrete feminine, efortul a fost unul considerabil mai mare decat acela cand ati incercat sa vizualizati portrete masculine. Sa fi fost oare, istoria scrisa doar de barbati?, scriam intr-un editorial pentru Altfem, campania nationala de strangere de semnaturi pentru prima bancnota din Romania care sa ilustreze chipul unei femei.
Ce saraci suntm de fapt, nestiind ca si romance extraordinare si-au pus amprenta asupra culturii noastre. Ce saraci suntem de fapt, lasandu-ne cuprinsi de o imagine colectiva atat de saracacioasa a feminitatii romanesti.
Iata 5 femei extraordinare pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoastem:
1. Sarmiza Bilcescu, prima femeie doctor in drept din lume
women-philosophers.com (femei filosoafe).
Sarmiza Alimanestianu, prima femeie doctor in drept din lume, prima femeie avocat din Europa, care prin munca si personalitatea ei, a deschis drumuri noi in lupta pentru emanciparea femeilor, o personalitate excepţionala apartinand unei secvente istorice. Gloria ei a inchinat-o ideii de a fi om inainte de orice si a te integra in destinul adevarat al omului. Sarmiza Alimanestianu „a dat o lectie de curaj” femeilor franceze si amintirea ei ar trebui sa dea un exemplu femeilor romane, scrie Prof. Ion Haru intr-un amplu articol pe care il dedica unei mari doamne a romanilor.
In 1890, in vremea cand 71% dintre studentele din universitatile franceze proveneau din alte tari, Sarmiza Bilcescu a fost prima femeie din Europa care a obtinut un doctorat in drept. Teza sa s-a intitulat De la condition légale de la mère ("Conditia juridica a mamei").
In acele vremuri, accesul femeilor in astfel de domenii era aproape de neconceput, insa tanara romanca a reusit sa sparga barierele prejudecatilor si ale sexismului si sa se inscrie la Facultatea de Drept din Paris.
Acest fapt s-a datorat in mare parte mamei sale – o feminista autoproclamata – ale carei vorbe au ajuns pana la urechile celor din consiliul facultatii: dans un pays où il est écrit même sur les portes des prisons: "Liberté, Égalité, Fraternité, vous empêcheriez une femme de s’instruire, rien que parce qu’elle est femme." (intr-o tara in care chiar si pe usile inchisorilor sta scris libertate, egalitate, fraternitate, voi impiedicati o femeie sa se instruiasca doar pentru ca este femeie.)
Foto: Wikimedia
Iti recomandam sa sustii campania ALTFEM pentru prima femeie pe o bancnota romaneasca --> semneaza pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri