-
Principesa Ileana
Ileana de Hohenzollern (n. 5 ianuarie 1909, Bucuresti - d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania, S.U A)
Ileana de Hohenzollern a fost a treia fiica a regelui Ferdinand I si a reginei Maria, principesa a Romaniei si arhiducesa de Austria. A fost cea mai iubita fiica a Reginei Maria. Educatia pe care a primit-o a stat sub semnul imboldurilor materne de a se apropia de cultura si mediul social englezesc. Urmare a acestui sfat, si-a desavarsit profilul intelectual in Marea Britanie, la Colegiul din Heathfield-Ascot. Iubitoare de sport, mai ales de yachting, aceasta avea sa obtina un brevet de capitan de cursa lunga, fapt cu totul nemaiintalnit pana atunci in familia regala.
S-a casatorit la 26 iulie 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg si a devenit mama a 6 copii (Stefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta). Cuplul s-a stabilit in Austria. Situatia politica interna, insemnand presiunea cercurilor national-socialiste, a obligat-o sa-si puna la adapost familia, alegand Castelul Bran (din 1944). Dupa instaurarea comunismului in Romania, se stabileste in S.U.A., dupa o scurta perioada de domiciliu in Argentina, unde a fondat „Caminul Regina Maria” (destinat intrajutorarii refugiatilor romani).
Experientele lumesti au intarit-o in decizia de a se calugari si dedica plenar sub numele de „Maica Alexandra”, promovarii valorilor ortodoxiei. A construit, pe proprietatea sa din Ellwood City, Manastirea Schimbarea la Fata, a carei stareta a fost pana la moarte, in 1991. In 1950 a inceput sa-si publice fragmentar memoriile la Boston, pentru ca, un an mai tarziu, ele sa apara in editie definitiva in Anglia, traduse in limba romana in 2005 (sub titlul Traiesc din nou).
Inainte de a se stinge din viata a reusit sa-si mai revada tara natala inca o data. In ciuda ascendentei sale aristocratice, principesa Ileana a cunoscut toate registrele vietii cotidiene, pe care le-a judecat intr-o maniera realista si detasata.
Bibliografie via Enciclopediaromaniei.ro:
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice