17 Aprilie 2013 publicat în Cultura 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In ciuda prestantei lor, in ciuda sarmului si a inteligentei de care dau dovada, Doamnele culturii si vietii de societate romanesti nu sunt cunoscute publicului larg, aceasta fiind, fara indoiala, o reminiscenta a ideologiei comuniste care a fost impusa societatii, timp de jumatate de secol.
  • Principesa Ileana

Ileana de Hohenzollern (n. 5 ianuarie 1909, Bucuresti - d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania, S.U A)

Ileana de Hohenzollern a fost a treia fiica a regelui Ferdinand I si a reginei Maria, principesa a Romaniei si arhiducesa de Austria. A fost cea mai iubita fiica a Reginei Maria. Educatia pe care a primit-o a stat sub semnul imboldurilor materne de a se apropia de cultura si mediul social englezesc. Urmare a acestui sfat, si-a desavarsit profilul intelectual in Marea Britanie, la Colegiul din Heathfield-Ascot. Iubitoare de sport, mai ales de yachting, aceasta avea sa obtina un brevet de capitan de cursa lunga, fapt cu totul nemaiintalnit pana atunci in familia regala.

S-a casatorit la 26 iulie 1931 cu arhiducele Anton de Habsburg si a devenit mama a 6 copii (Stefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta). Cuplul s-a stabilit in Austria. Situatia politica interna, insemnand presiunea cercurilor national-socialiste, a obligat-o sa-si puna la adapost familia, alegand Castelul Bran (din 1944). Dupa instaurarea comunismului in Romania, se stabileste in S.U.A., dupa o scurta perioada de domiciliu in Argentina, unde a fondat „Caminul Regina Maria” (destinat intrajutorarii refugiatilor romani).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Expoziția Akin Ekici: Colors of Autumn – Culori de Toamnă Citate despre viață. Aceste frânturi de înțelepciune îți vor aduce încrederea și motivația de care ai nevoie Primark Presents Rita Ora: Primark marchează un an de colaborare cu Rita Ora și lansează o nouă colecție de toamnă

Experientele lumesti au intarit-o in decizia de a se calugari si dedica plenar sub numele de „Maica Alexandra”, promovarii valorilor ortodoxiei. A construit, pe proprietatea sa din Ellwood City, Manastirea Schimbarea la Fata, a carei stareta a fost pana la moarte, in 1991. In 1950 a inceput sa-si publice fragmentar memoriile la Boston, pentru ca, un an mai tarziu, ele sa apara in editie definitiva in Anglia, traduse in limba romana in 2005 (sub titlul Traiesc din nou).

Inainte de a se stinge din viata a reusit sa-si mai revada tara natala inca o data. In ciuda ascendentei sale aristocratice, principesa Ileana a cunoscut toate registrele vietii cotidiene, pe care le-a judecat intr-o maniera realista si detasata.

Bibliografie via Enciclopediaromaniei.ro:

Marcu, George (coord.), "Dictionarul personalitatilor feminine din Romania", Editura Meronia, Bucuresti, 2009

Va recomandam aceasta carte, care poate fi comandata de pe Elefant.ro

Suporterii FC Liverpool susțin producția românească „Spre punctul G”: „Dacă sunteți șmecheri, vă duceți să râdeți de toți banii 9 MOTIVE PENTRU A MERGE LA UNTOLD - FANII, ADEVĂRAȚII HEADLINERI AI FESTIVALULUI 250 + Mesaje de dragoste. Cele mai frumoase declarații de iubire pe care să le trimiți persoanei iubite

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri