2 Mai 2013 publicat în Cultura 148 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
'Cina cea de Taina', picatata de Leonardo da Vinci este una dintre cele mai celebre opera de arta din intreaga lume. Astazi, in Joia Mare, este momentul prielnic sa intram putin in istoria acestei picturi fascinante.

Este interesant sa observam ca Iisus se afla in centrul compozitiei si ca de fapt, el este incadrat de acea deschizatura pentru a asigura un contrast intre figura sa si exterior si de asemenea, pentru a aduce privirea noastra asupra celei mai importante figuri din compozitia picturala. Compozitia a fost reprodusa pana in zilele noastre si a devenit simbolica pentru reperezentarea Ultimei Cine.

Pictura ne trezeste impresia ca am lua parte in mod real la scena, ca si noi asistam la „Cina cea de Taina”... Ca si noi aflam despre faptul ca unul dintre apostoli il va "vinde" pe Hristos, pentru doar cativa banuti.

Apostolii sunt aranjati in jurul lui Iisus, in patru grupuri a cate trei, unite de posturile si gesturile lor. Iuda, care in mod traditional a fost plasat in partea opusa a mesei, apare aici detasat de ceilalti apostoli si cu o fata umbrita. Se afla 13 persoane la masa (inclusiv Iisus); exista teorii care spun ca in stanga lui Iisus se afla Maria Magdalena, in aceasta pictura dar este totusi o contradictie din moment ce la masa trebuiau sa se afle 12 discipoli, iar ea nu era unul dintre acestia. Specialisti in istoria artei renascentiste indentifica personajul din dreapta ca fiind Ioan, in ciuda trasaturilor foarte feminine.

Cina cea de Taina este ultima cina pe care a luat-o Hristos cu apostolii sai, inainte sa fie arestat si mai apoi crucificat... Da Vinci, cunoscut pentru modul cum a investigat psihologia umana, din punct de vedere pictural, a redat in mod atat de tulburator, reactia apostolilor din momentul cand le dezvaluie ca va fi tradat de catre unul dintre discipoli.

Da Vinci surprinde momentul stupefactiei... Grupul din dreapta pare sa discute aprins despre vestea dura pe care apostolii au primit-o: urmeaza tradarea si apoi... Suferinta si Rastignirea.

Iti mai recomandam si:

Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare

Top 7 filme despre Iisus

Ocolul Pamantului in 10 traditii minunate de Pasti

de Jullie S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri