6 August 2013 publicat în Cultura 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
'Despre Vis', de Sigmund Freud, este una dintre cele mai importante si, in acelasi timp, cele mai interesante carti ale secolului XX.

Garbo.ro va recomanda sa parcurgeti una dintre cele mai importante carti ale secolului XX. Volumul este disponibil in libraria online Elefant.ro.

"Despre Vis" (1901) a urmat studiului "Interpretarea viselor" (1900) care este considerat a fi "piatra de temelie a psihanalizei".

"Despre vis" este un opuscul scris de Freud în urma publicarii in 1900 a monografiei sale despre interpretarea viselor. La instigarea prietenilor sai, printre care Wilhelm Fliess, Freud accepta sa reia pana pentru a redacta un soi de rezumat a lucrarii sale sub o forma mai accesibila publicului larg, scrie www.psihanaliza.org

Aceasta carte se citeste usor si rapid; ea ne ajuta sa ne facem o idee sumara asupra conceptiei freudiene a visului, dar nu ofera spatiu elaborarilor teoretice privind viata psihica, prezente in ultimile capitole ale cartii din 1900.

Este o buna introducere in problematica visului, pentru cei care vor sa-si faca o idee generala despre acest subiect si care fixeaza elementele centrale ale viziunii lui Freud, scrie Psihanaliza.org.

Descrierea cartii, via Elefant.ro:

Despre vis este una dintre cele mai importante si, in acelasi timp, cele mai interesante carti ale secolului XX este Interpretarea viselor de Sigmund Freud. S-a spus despre ea ca a descifrat secretul visului. Cele aproape 800 de pagini, care abunda in referinte culturale si ilustrari onirice, ar putea intimida nespecialistii. Daca insa, ideile esentiale si exemplele corespunzatoare ar da continut unei alte carti de proportii mult mai reduse, atunci, cu siguranta, oricine este interesat de viata psihica ar citi-o, pentru a-si putea intelege visele. Aceasta carte exista, se intituleaza „Despre vis“, si a fost scrisa pentru un public larg chiar de intemeietorul psihanalizei.


Foto: Shutterstock

„In timpurile pe care le putem numi prestiintifice, oamenii nu se simteau in incurcatura in legatura cu gasirea explicatiei unui vis. Daca si‑l aminteau dupa ce se trezeau, il considerau o vestire, fie milostiva, fie ostila, venita din partea unor forte mai inalte, demonice si divine. Odata cu inflorirea tipurilor de gandire specifice stiintelor naturii, toata aceasta mitologie incarcata de sens s‑a transpus in psihologie, si in ziua de azi nu se mai indoieste decat o foarte mica parte dintre oamenii educati ca visul este propriul produs psihic al visatorului.“, S. FREUD

„Daca noi concepem continutul visului ca pe reprezentarea unei dorinte realizate si ii explicam obscuritatea prin modificarile operate de cenzura asupra materialului refulat, nu ne mai vine greu nici sa deducem functiile visului. Intr‑o stranie opozitie cu faptul ca se spune ca somnul este tulburat de catre vise, noi trebuie sa recunoastem visul drept gardian al somnului.“


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri