26 August 2013 publicat în Cultura 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Trebuie sa iti marturisesc: "Nu il inteleg pe Brancusi", mi-a spus o buna prietena. "Si as vrea sa te rog sa ma ajuti sa o fac", a adaugat cu multa insufletire. Din acel moment mi-am spus ca trebuie neaparat sa scriu un articol despre artistul roman. E adevarat, sculpturile sale slefuite minimal, indepartate de formele concrete, ne indeparteaza de fapt, de ceea ce este comun, cunoscut...

Opera lui Brancusi a deschis drumul pentru tot ce a insemnat arta secolului XX

3. Opera lui Brancusi a deschis drumul pentru tot ce a insemnat arta secolului XX si pentru ceea ce inseamna astazi arta. Brancusi a deschis drumul pentru generatii de artisti, iar opera sa va dainui. Creatiile sale sunt incarcate de mit, de folclor, de amintirea ancenstrala a popoarelor primitive. Sculpturile sale inseamna o impletire intre modernitate si dainuire peste timp. Opera lui Brancusi este o valoare universala a umanitatii.

Atelierul lui Brancusi in anul 1920; foto Edward Steichen, Wikimedia

4. Chiar daca opera sa exprima modernitatea, chiar daca este considerata a fi o revolutie in lumea artistica, in creatiile lui Brancusi se citeste cel mai autentic spirit romanesc. Opera sa este bogata in simboluri traditionale romanesti, in motive si mituri specifice doar noua. Acestea, sculptorul le-a redefinit si le-a oferit Culturii Universale.

In anul 1974, cu ocazia unei expozitii de arta organizate de catre Muzeul din Philadelphia, intrarea in salile muzeului se facea pe sub o poarta inalta, de o nobila simplitate, cioplita de Brancusi; simbolic, drumu spre marea arta a lumii moderne trece pe sub austerul arc de triumf intruchipat de un sculptor roman. – „Sapand necontenit fantani interioare, am dat izvorul tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri